Bursaspor: A New Hope

Yazının amacı süper ligde ilginç işler yapan veya yapmaya çalışan fiyat/performans takımlarını gözden geçirmek, ne yapmaya çalıştıklarını ve neyi yapabildiklerini anlayıp anlatabilmek. Bu yazıda ligde dikkatlerden kaçan ve genelde gündem olmayan bir takımı inceleyeceğiz. 

Bursaspor yıllardır üst sıraları hedefleyen fakat düşmekten son haftalarda kurtulan bir takım. Çok fazla futbolcu/teknik direktör sirkülasyonu yaşayan Bursaspor sanırım uzun süredir ilk defa bir projeyle ilerliyor. Bu sene, geçen senenin enkazını temizleyip yeni bir yapılanmaya başladılar. Bu yapılanmada neleri yaptılar ve seneye neler yapacakları inceleyeceğiz.

Teknik Direktör: Samet Aybaba

Samet Aybaba Türkiye'de hakkı verilmeyen en başarılı teknik direktörlerinden biri. Beşiktaş'ın son dönemdeki başarılarının temelini atan hoca Samet Aybaba'dır. Bursaspor'un da bu sene yapmak istediklerini başarması için gereken perspektifte kendisinde mevcut. Genç oyuncuları ve maliyeti düşük oyuncuları kullanarak fiyat/performans takımları kurmakta. Bu sene de benzer bir performans göstermekte. Mükemmel seçim.


Kaleci: Bursaspor kaleci yönünden şanslı bir takım. Geçen sene as kalecileri Harun Tekin'di. Yaşı dolayısı ile Harun'un elden çıkartılması gerekiyordu ve nitekim Bursaspor mükemmel bir hamle yaparak 29 yaşındaki Harun'u 2.5 milyon euro civarında bonservisle Fenerbahçe'ye yolladı. Tabi Harun'u bu kadar rahat yollamalarının sebebi yine altyapıları. Geçen sene İstanbulspor'da gayet başarılı olan 23 yaşındaki Okan Kocuk kadroda. Onun yedeği yine geçen sene forma bulduğu maçlarda gayet başarılı olan Muhammed Şengezer. 3. kalecileri Ataberk Dadakdeniz'de gelecek vaad ediyor. Kaleci yönünden Bursaspor'un hiçbir sıkıntısı yok. Okan gayet iyi performans sergiliyor. Eğer Muhammed'te forma şansı bulursa oda başarılı olacaktır. Tek sıkıntı, Geçen sene Harun kaledeyken Okan'ı kiralık göndermişlerdi. Bu sene de Muhammed'i bir takıma gönderip hazırlamaları gerekiyor. 

Savunma:
Savunma'da geçen sezondan Ekong ve Behiç toplam 4.8 milyon euro'ya gönderildi. Yerine stoper olarak Chedjou, sol bek olarak Umut Meraş getirildi. Umut Meraş'ın bonservisine 265bin euro verildi. Sağ bek Barış yardımcı, 2. stoper de kaptan Ertuğrul. Bu savunma hattı gayet yeterli fakat uzun soluklu değil. Bursaspor'un bu sene pazarlamak istediği oyuncu Ertuğrul gibi gözüküyor. Chedjou'da kiralık. Eğer bu sene Bursaspor Ertuğrul'u satarsa stoper tandemini tekrar kurmak zorunda. Bursaspor seneye savunma oyuncularından birini 3-4 yıl Bursaspor'da kalacak, 30 yaş civarında tecrübeli fiyat/performans oyuncusu olarak belirlemesi gerekiyor. Ertuğrul satıldığında yerini dolduracak genç oyuncunun da bu seneden yavaş yavaş ısıtılması gerekiyor. Sağ bek olarak Barış Yardımcı ideal takım oyuncusu. Uzamaz, kısalmaz. Takımda stabil olarak durabilecek bir oyuncu. Sol bek Umut Meraş'ta aslında değerlenebilir bir oyuncu. 1.5-2 milyon euro değerlere ulaşırsa tabi ki değiştirilir fakat Ertuğrul satılacaksa kesinlikle satılması düşünülmemeli.

Savunma hattında yedek olarak yeni transfer Vergini var. Vergini şu ana kadar forma şansı bulamadı ve 30 yaşında. Yani ticari değeri yok fakat yıllık gideri düşükse yedekte durmasında sakınca yok. Birkaç yıl önce solbekte ciddi potansiyel olan Emre Taşdemir'de sakatlıklar sebebi ile ortada gözükmüyor. Buradaki sıkıntı Bursaspor'un bir sonraki jenerasyondan kimi getireceği belli değil. Genç takımdan biri artık bu rotasyona girmeye başlamalı. Ertuğrul oynamaya başladığında 18 yaşındaydı eğer kadro sürekliliği ve mali başarı sağlamak istiyorsanız bir sürekliliğin olması gerekiyor. Fakat şu anda savunma hattında stoperleri yedekleyebilecek bir genç yetenek gözükmüyor.

Orta saha:
Ortasahanın göbeğini Badji ve Aytaç olarak kurdu Samet hoca. Sert disiplinli ve istikrarlı. Badji 29 yaşında ve takımı üstüne kurmak isteyeceğiniz disiplinde bir oyuncu. Bu saatten sonra zaten ciddi rakamlara transferi pek mümkün değil. Performansı da maliyetinin üstünde. Atiba'nın Beşiktaş'a yaptığı etkiyi yapabilir. Aytaç 24 yaşında ve bir üst düzey'e çıkamamış bir oyuncu. Aytaç daha pazarlanabilir duruyor fakat artık genç bir oyuncu değil. Tabi Bursaspor'un önümüzdeki senelerde uygulayacağı disiplinli takımın bir meyvesi olarak Aytaç'ta bir üst seviyeye çıkabilir ve  4-5 milyon euro değere ulaşabilir. Eğer bu değerlere çıkamazsa bu ortasaha temelinde 3-4 yıl geçirilmeli. Yedeklerde Shehu var, Bursaspor'un elden çıkarmak isteyeceği bir isim. Ne teklif gelirse gelsin çıkartılmalı. İkinci yedek Jani Atanasov. 18 yaşında gelecek vadeden bir oyuncu. Eğer bu yaştaki bir oyuncuyu bir üst seviyeye çıkartırsa mükemmel iş yaparlar. Ramazan Keskin'de bu pozisyonda yedek olarak düşünülebilir.

Bu ikilinin önünde Henry Saivet'i oynatıyorlar. Saivet hücum gücü kısıtlı fakat topu ortasahadan rakip ceza alanının önüne kadar çok rahat getirebilen bir futbolcu. Eğer ileri üçlünüz çok iyiyse mükemmel iş yapıyor fakat ileri üçlünüz skorer değilse Savet'in topu oraya getirmesinin çokta bir faydası olmuyor. Saivet Newcastle'dan kiralık. Seneye takımda olur mu soru işareti. Bursaspor'un uzun vaade de buraya oyuncu bulması gerekiyor. Onun yedeği olarak Furkan Soyalp'i denediler fakat Samet hoca hiç memnun olmadı Furkan'dan. Hatta kadro dışı bile bırakıldı bir ara. Furkan 23 yaşında ve artık genç yetenek değil. Eğer kendini en kısa zamanda bir üst seviyeye çekmezse artık daha fazla şans verilmemeli yerine altyapıdan farklı bir isime şans tanınmalı.

Forvet:
Bursaspor sezon başında daha çok 4-3-3 oynamaya çalışıyordu. İleri üçlünün kanatlarını Lima-Tunay Torun-Yusuf Erdoğan kanat forvetleri ve Striker olarak Diafra Sakho/Stancu olarak belirlemişlerdi. Fakat bu hücum hattından neredeyse hiç verim alamadılar. Bunun üzerine Samet hoca taktik değiştirdi ve 4-5-1'e döndü. Forvette Sakho/Stancu/Umut Nayır, sol kanat olarak Latovlevici ve sağ kanat olarak 18 yaşındaki Burak Kapacak'ı oynatıyor. Latovlevici çok iyi performans gösterirken Burak Kapacak hücumda çok bocalıyor. Zaten Bursaspor'un hücumu sıkıntılı, Burak'ın acemilikleri de eklenince çok sıkıntı çekiyorlar.

Aslında Bursaspor'un en çok sıkıntı yaşadığı bölge hücum. Sakho tam tutmadı. Alliano Lima istenen düzeyde çıkmadı. Yusuf yok. Tunay'da bir şekilde skor yapamıyor. Bursaspor'un seneye oturtması gereken asıl bölge hücum olacak. Eğer Kasımpaşa'daki Trezeguet veya Diagne'den biri Bursaspor'da olsaydı şu anda çok farklı bir Bursaspor'dan bahsediyor olurduk.

Genç oyuncular:
Genç oyuncular özelinde konuşursak Okan ve Ertuğrul dışında Boluspor'dan aldıkları Umut Meraş'ı solbeke monte ettiler. Bursaspor'un asıl yatırım yapmak istediği oyuncu ise Burak Kapacak gibi gözüküyor. Hatta Samet hoca Burak'a yer açmak için taktikte bile değişiklik yapıyor.. Burak çok tempolu ve istekli bir genç fakat hücumdaki acemiliklerini Bursaspor kaldıramıyor. Sağ beke yerleştirilmeye çalışsa daha verimli olacak gibi. Ayrıca futbol  piyasasında bek bulmak çok daha zor. Eğer kaliteli bir bek olursa Bursaspor çok hızlı bir şekilde makul rakamlara pazarlayabilir.

Diğer genç oyunculardan Ramazan Keskin süre alabiliyor fakat henüz oyunuyla fark yaratamadı. Aldığı kısa sürede 1 gol 1 asist yaptı fakat oyunun içinde kendine yer bulabilecek seviyede değil. Henüz hiç süre almamış Ali Akman ise Bursaspor'un esas yatırımı olabilir. Herkes çok iyi yerlere gelebileceğini düşünüyor.  Bu sene içinde kesinlikle zaman zaman yer verilmeli ve piyasaya sürülmeli.

Süreklilik:

Önümüzdeki sene Chedjou, Saivet, Tunay, Lima, Sakho, Stancu, Umut Nayır, Ekoko, Joshua John, Jovic Latovlevici'nin sözleşmeleri bitiyor. Bu aslında mükemmel haber. Performans alamadıkları veya yenilemek isteyecekleri bölgelerdeki tüm oyuncular gidiyor. Aslında bu sene Bursaspor için faz 1'de diyebiliriz. Esas takımı seneye kuracaklar. Ayrıca sürdürülebilir bir ekonomi için oyuncu da satmak zorundalar. En hızlı satabilecekleri oyuncu Ertuğrul gibi gözüküyor. Onu da satarlarsa seneye ilk 11'e 5 adam monte etmek zorunda kalacaklar. Bu 5 adamdan biri Burak Kapacak olursa 4 adet kaliteli oyuncuya ihtiyaçları var. Henry Saivet yerine Konyaspor ile kontratı biten Deni Milosevic düşünülebilir. Benzer görevi layıkıyla yerine getirmekte. Makul bir kontrat isterse gayette Bursaspor'un ruhuna uygun bir oyuncu.

Bursaspor anladığım kadarıyla uzun soluklu bir plan hazırlamış ve altyapıdan beslenmek istiyorlar. Bu 5 oyuncudan en az biri genç olmak zorunda. Alacağı yabancılarda satılabilir olmak zorunda. Getireceği 4 genç yabancı ile seneye çok iyi ve heyecan veren bir takım olabilirler.

2018-2019 kadrosu:





Takım yapısı
Takım yapısına baktığımızda 2019-2020 sezonu için 1 as stoper ve Vergini'yi kadroda sayarsak 1 adette yedek stoper eksikliği olacaktır. Solbekte Latovlevici'nin kontratı bitmekte. Bu sezonki performansını baz alarak Latovlevici'nin kontratı 1 yıl daha uzatılabilir. Orta merkez'de Shehu'nun gönderilip yerine genç bir oyuncu monte edilebilir.

Esas değişim yapılması gereken yer ön taraf olarak gözüküyor. Yusuf Erdoğan'ın Kerim Frei ile takas edilmesi haberleri son zamanlarda haber bültenlerinde yer buluyrdu. Bu takas Bursaspor'un kesinlikle isteyeceği bir takas. Henry Saivet seneye kontrat uzatmazsa Konyaspor ile kontratı biten Deni Miloseviç'te çok iyi bir transfer olacaktır. Sağ kanat içinse genç, atletik, skorer bir kanat oyuncusuna ihtiyaç var.

Forvette ise 1 adet kalifiye bir forvete ihtiyaç var. Forvet yedeği olarakta Bursaspor'un özkaynaklarından çıkardığı Ali Akman yeterli olacaktır. Umut Nayır'ın  makul bir ücretle takımda tutulmasında fayda var.

2019-2020 kadrosu:



Yorumlar

  1. tespitler güzel olmuş ama bazı yerlerine katılamıyorum.mesela shehu daha 25 yaşında ve en iyi çağlarını bursaspor da geçirebilir ya da bursaspor için ciddi paralara satılabilir.shehu sakatlanmazsa ve sürekli oynarsa türk liginin kante si olabilir.benim sistemime göre badji ve shehu ikilisi daha sert ve dinamik bir ikili olabilir.aytaç yaratıcı bir futbolcu olabilir ama onun pozisyonunda badji aytaç'ı aratmaz.burak ile ilgili ise biraz zamana ihtiyacı var ve bazen anlamsız şık hareketler yaparak pas vermeye çalışıyor ve top kaybı yapıyor.bunun yerine daha basit düşünse daha yararlı olabilir.ikinci yarı için ise ben bir volkan şen hamlesi bekliyorum.volkan eğer bu 6 aylık süreçte diri kalmışsa futbol manasında,bursaspor için kaybedilen puanların geri getiricisi olabilir.çünkü yaratıcı oyuncu eksikliği var.10 numara için ise orkan çınar düşünülebilirdi sezon başında.bursaspor için artık daha net transfer hamleleri gerekli.tek çözüm bu.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Shehu'yu sezon başından beri Samet hoca hiç düşünmüyor. Oynatmadıkça değeri düşecek. Eğer kadroda düşünmüyorsa ki düşündüğüne dair hiçbir emare yok şu ana kadar elden çıkartılmalı. Shehu iyi bir oyuncu olduğunu düşünüyorum fakat dediğim gibi planlamada yoksa tutmanın anlamı yok.

    Volkan konusunda tedirginim çok döndü dolaştı ve ilk yarı hiçbir takımla anlaşmadı. İşin içinde olmadığımız için kestirmek zor ama kimse anlaşmıyorsa Volkan'da da problem olabilir.

    Orkan'ı ben de çok beğeniyorum Bursaspor'da seviyesi yükselir şu anda Adana Demir'de ve bonservisi Beşiktaş'ta. Beşiktaş belki Bursa'ya yollar ama kiralık olarak yollar diye düşünüyorum. Bursaspor Beşiktaş'ın futbolcusuna yatırım yapar mı bilmiyorum. Bursaspor'da geçireceği iyi bir sezon Beşiktaş'a katma değer sağlar. Yani Bursaspor yapar Beşiktaş kaymağını yer. Bonservisi ile gelirse daha iyi tabi.

    YanıtlaSil
  3. Shehu bu sezon dünya kupasında sakatlandı ve sonradan karaciğeriyle ilgili bir sıkıntı vardı,o da iyileşti mi net bir bilgim yok açıkcası.ancak belluschi ve n'diaye den sonra ihtiyaç duyulan kişi kendisidir.tabi badji'yi de es geçmemek lazım.ancak badji daha playmaker vari gibi duruyor benim izlediğim kadarıyla.sezon sonu beşiktaş ister diye düşünüyorum kendisini.volkan içinse,senelerdir volkan'ı bilirim bursaspor dolayısıyla,ne kadar cezada yese,oynamasa da kendisine bakmış bir futbolcudur.bu konuda bir disiplini var sanırım.her zaman fitti.o yüzden yusuf erdoğan'dan 2-3 kat daha yararlı olur bursaspor için,ha taraftar tepkisi olur ama profesyonel düşünmek gerekir.orkan için ise yaşı genç ve yetenekleri ortada.boyle bir adamı bir alt ligde harcamak anca orkan'ı geriye götürür.bjk vermeyip kendisi oynatsaydı,şuan onu konuşuyo olabilirdik.bursaspor'a gelme konusunda ise,bursaspor bir kaldıraç takımıdır,bir vitrin takımıdır,bir stepne takımıdır.bursapsor da olsaydı şu an,herkes mutlu olurdu,hem orkan hem bursaspor hem beşiktaş.son olarak ise sanmıyorum beşiktaş'ın orkan'ın bonservisini ülkeden bir klübe vereceğini.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder