Trabzonspor: acaba

Trabzonspor yıllardır her anlamda kötü yönetilmenin cefasını çeken bir kulüp. Geçtiğimiz yıllarda özkaynaklarına dönüş yaptıkları dönemler oldu, yüksek maliyetli transfer yaptıkları dönemler oldu ama bir türlü istenen başarı gelmedi. Aksine başarısızlık üzerine büyük başarı gösterdiler.

Bu seneye farklı başladılar. Transfer hamleleri mantıklı ve makuldu. Maliyeti düşük, performansı ortalama, uyumu iyi oyuncular transfer ettiler. Savunmaya İran'lı Housseini ve Zhargo, ortasahaya Amiri ve Nwakaeme, forvete de Ekuban'ı getirdiler. Geçen senenin başarılı ortasahası Okay'ı 6 milyon euroya, Fabian Castillo'yu 2.26 milyon euroya, Matus Bero'yu da 1.64 milyon euroya yolladılar. Ayrıca takımda mali yük olan N'doye, Durica, Thomas Hubocan, Uğur Demirok ve Aytaç Kara gibi oyuncularla da yollarını ayırdılar. Toplamda 7.7 milyon euroluk bir transfer geliri kazandılar.

Yolladıkları oyuncular arasında şu anda ihtiyaç duydukları oyuncular da yok değil. Matus Bero bence çok yetenekli bir oyuncuydu ve şu andaki Trabzon'da çok fark yaratabilirdi. Ayrıca Aytaç'da Bursaspor'da çok iyi oynamaya devam ediyor. Aslında bu oyuncuların Trabzonspor'da görece başarısız gözükmesinin sebebi geçen senelerdeki takımın kaotik haliydi. Ne yaptığını bilen takımlarda çok daha iyi yerlere gelebildiklerini gösteriyorlar. Bugünkü Trabzonspor'da olsalardı şu anda bambaşka şeyler konuşuyor olabilirdik. Tabi bu oyuncuları göndermeleri çok hatalı kararlar verdikleri anlamına gelmez. Bu kararlarda planın bütününe bakmak lazım. Totalde Trabzonspor başarılı bir yaz transfer dönemi geçirdi diyebiliriz.

Ama yetmedi tabi.. Takımın maaş yükü o kadar yüksek ki transfer dönemindeki başarı mali olarak bir toparlanmaya yetmedi. Ayrıca maaş yükü birkaç oyuncu üzerinde birikiyor. Bu da tahminim takım içi ahengin yakalanmasının önünde en büyük engeldi. Basit bir hesapla Burak 3.5 milyon euro, Onur 2.25 milyon euro, Sosa 3.3 milyon euro, Kucka 2.5 milyon euro, Olcay 1.7 milyon euro alıyor toplamda da 13 milyon euro sadece bu 5 oyuncuya ödeniyordu. Yönetim bir karar verdi ve Sosa hariç bütün oyuncuları yollama kararı aldı. Aslında Sosa'yı da yollamak isterlerdi fakat Sosa'nın hem maaşı çok yüksek müşteri bulması zor hem de son dönemde verdiği performans fark yaratıyor. Sosa sadece bireysel olarak başarılı bir sezon geçirmiyor bütün takımı da yükseltiyor. Onazi'nin de talihsiz bir sakatlıkla sezonu kapatması ile Kucka'da takım da kaldı. Gönderilecek oyuncu listesinde Burak, Onur ve Olcay kaldı.

Burak ve Onur sezonun ortasında kadro dışı bırakıldı. Bu Trabzon yönetiminin verdiği net karar bir anda nasıl olduysa Trabzonspor'u canlandırdı ve farklı bir takıma dönüştürdü. Bir anda takım yıllardır istenen kolej takımı havasına büründü ve son 5 maçın 4'ünü kazandı Beşiktaş ile de son dakikada galibiyeti kaçırdı. Daha da önemlisi izlemesi keyifli bir futbol oynadılar. Bu sene seyretmeyi en çok sevdiğim takım Kasımpaşa ama Trabzonspor son 5 haftadaki oyunuyla Kasımpaşa'nın önüne geçti.

Ligin ilk yarısını 2. bitiren Trabzonspor için zorlu bir süreç başlıyor. Camia şampiyonluk beklemeye başladı belki de en büyük sıkıntı bu. Trabzonspor aslında yapılanma sürecinde olan bir takım. Derin bir kadroları yok ve performans sürekliliği konusunda da kendini kanıtlamış oyunculara sahip değil. Uğurcan 5 maçtır çok iyi oynuyor ama bu Uğurcan'ın ilk 5 maçlık serisi. İkinci yarı çok zorlu 17 maç oynayacak bu maçların tamamını hatasız geçeceğinin garantisi var mı? Savunma da keza Hüseyin var o da aynı şekilde risk taşıyor. Onazi gitti, Kucka Onazi'nin yerini doldurabilir mi? Bunların hepsi soru işareti. Bunlar aslında sürecin olağan parçası. Trabzonspor yeni bir yapılanmaya gidiyor ve bu doğru bir yapılanma. Bu takımın üzerine çok yüksek beklentiler koyup bu güzel takımı stres altına sokmamak lazım. Bence son 5 maçtır çok iyi futbol oynamalarının sebebi başarılı olmak için değil gerçekten takım olarak futbol oynamaktan mutlu oldukları için. Bırakın bu çocuklar futbol oynasınlar yensinler, yenilsinler. Şampiyonluk baskısı ile yeni doğan bir takımı futbola küstürmemek gerekiyor.

Trabzonspor yönetimine gelince şu ana kadar ne yaptıysanız yapmaya devam edin. Genç oyuncuları para ile şımartmayın. Marka futbolculara yüksek kontratlar imzalamayın. Scout ekibinize güvenin ve Houseini, Nwakaeme, Amiri (Aldığı az sürede 3 gol katkısı var) gibi oyuncuları bulmaya devam edin ve en önemlisi, yolun başındasınız bu sene şampiyon olmak için gereksiz transfer yapmayın. Eğer yaptıklarınıza devam ederseniz önümüzdeki birkaç yıl içinde bir şampiyonluk almayacaksınız, şampiyonluklar kazanacaksınız. Trabzonspor'a transfer yasağı geldiğine dair haberler var umarım gelmiştir.

Son olarak Yusuf ve Abdulkadir. Şu andaki iyi hava sebebiyle araya kaynamadan söyleyeyim. Yusuf 2 asist 0 gol, Abdulkadir 2 gol 3 asist. Bunlar yeterli istatistikler değil. Kapasitelerinin çok altında rakamlar. Eğer Trabzonspor fark yaratacaksa ikisinin de artık sorumluluğu alıp bu takımı taşımaları lazım. Özellikle Yusuf'taki düşüş herkesi üzüyor. Bu sene takımı sırtlaması bekleniyordu. Bu Yusuf'un karakteri ve yetenekleri ile ilgili bir durum değil. Gördüğümüz kadarıyla çok iyi bir insan ve yetenekleri de üst düzey. Mental olarak bu durumu çözmesi gerekiyor. Bu durumu aşmakta sıkıntı yaşıyorsa Ünal hoca'nın Yusuf'a daha çok zaman ayırıp mentörlük yapması lazım. Ünal hoca Trabzonspor'un efsane kadrolarından birinin kaptanı. Yusuf kendine daha iyi bir hoca bulamaz.

En son olarak Onur. Onur şu anda alacaklarının tamamını nakit olarak istiyor ve kulübü zor duruma sokuyor. Kadrodışı bırakıldığı için öfkeli olabilir. Trabzonspor'dan intikam almak istiyor olabilir ama şunu belirtmekte fayda var öfkeyle kalkan zararla oturur. Muhtemelen futbolcu olarak kariyeri bittiğinde antrenörlük, menejerlik gibi mesleklere yönelecek. Profesyonel hayatının yaklaşık 10 yılını verdiğin kulüple bağlarını koparmak istemezsin. Bu uzun vade de Onur'a zarar verir. Profesyonel düşünüp karar vermesi herkes için daha hayırlı olur. Ayrıca Onur'a alacaklarından vazgeç demek saçma. Kimse kendi alacağından vazgeçmek zorunda değil. Ne kadar çok para kazandığı da kimseyi bağlamaz. Onur ve Trabzonspor bir kontrat yapmış, herkes yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda. En nihayetinde Onur Trabzonspor başkanının kafasına silah dayayarak reddedemeyeceği bir teklif yapmadı. İki tarafın onayıyla bu kontrat yapıldı. Bu sebeple Onur'un sadece alacaklarını daha uzun vadede talep etmesi herkes için daha hayırlı olur.

Yorumlar