23. haftanın ardından


Lig'in sonuna yaklaşırken şampiyonluk adayları ikiye indi ve düşme hattı karışık bir hal almaya başladı. Başakşehir Bursaspor'u 3-0 ile geçerek şampiyonluk yolunda ciddi bir engeli daha geçti. Bursaspor artık düşme potasında. Ankaragücü'nün Erzurumspor'u son saniye golüyle yenmesiyle Bursaspor iyice zor duruma düştü. Ben Ankaragücü'nün ligin son haftalarında ikinci bir ekonomik buhran yaşayacağını düşünenlerdenim. Bu sebeple düşme potasından pek çıkabileceklerini düşünmüyorum. Bursaspor haftaya içeride Sivasspor ile oynayacak ve sonraki hafta deplasmanda Ankaragücü ile oynayacak. Bursaspor iki maçı da kazanmak zorunda. Bursaspor lig'de bu sene sevdiğim takımlar arasında. Umarım lig'de kalırlar. Görelim bakalım.

Sivasspor kendi evinde Antalyaspor'a yenildi. Antalyaspor çok disiplinli bir takım. Kolay kolay maçtan düşmeyen, oyun içinde pozisyon kaybetmeyen bir takım. Düşme ihtimalleri zaten çok düşüktü, bu galibiyetten sonra neredeyse lig'de kalmaları neredeyse kesinleşti.

Göztepe evinde Trabzonspor'a kaybetti ve Kemal Özdeş ile yolları ayırdı. Mehmet Sepil hiç iyi bir profil çizmiyor. Şu anda modern yönetici profilinden çok uzak. Daha çok İlhan Cavcavvari hareketler sergiliyor. Kemal Özdeş'ten 3 maç içinde her şeyi değiştirmesini mi bekliyordu anlamıyorum. Eğer 3-5 maçlık performans artışı istiyorsa yine başa Yılmaz Vural'ı getirsin. Göztepe uzun soluklu takım ile yükselecek bir teknik direktör arıyor. Sir Alex Ferguson'un bile ilk yılları berbat. Eğer sabır göstermeyecekse Göztepe'ye yazık edecek. Takımın başına tekrar Tamer Tuna getirilmiş. Bakalım bu sefer daha uzun soluklu bir birliktelik sağlayabileceklermi.

Trabzonspor tarafında ise işler nispeten iyi gidiyor. Abdulkadir Parmak şu anda takımdaki en formda adamlardan biri. Abdulkadir 25 yaşında ve süper lig tecrübesi yok. Ama son haftalarda gösterdiği form ile önümüzdeki seni rotasyondaki yerini garantiledi.  Her oyuncu ilk 11 yapacak diye şart yok Abdulkadir'de yedekten gelerek Trabzonspoe'a katkı sağlayabilir. Kucka 2.5 milyon euro'luk maaşıyla neredeyse 1.5 yıl yedekten geldi, arada 11 yaptı. Abdulkadir kadar katkısı olmamıştır. Trabzonspor Sosa ve Novak'ın dönüşü ile daha ne yaptığını bilen bir takıma dönüştü. Ünal Karaman Rodallega'nın gitmemesini istemiş. Rodallega 1.8 milyon euro alıyor. Bu maliyetle 33-34 yaşındaki bir oyuncunun bu Trabzonspor'da durması imkansız. Bu maliyetle tutarlarsa hata yaparlar.

Rizespor ikinci yarıda tekrar takım kurdu. Bu kadar adam alınca tabi ki bir şeyler daha iyi gidiyor ama Malatya'yı  3-0 yenecek kadar da değil. 90+5 'e kadar maç 1-0'dı ve son dakikalarda 2 gol daha buldular. Yine de çok önemli galibiyet. Asıl sürprizi Kayserispor yaptı. Hikmet Karaman'ın gelişine kadar düşmeye adaydılar. Bir anda oralardan çıkıp üst sıralara yerleştiler. Onları da tebrik etmek gerekiyor. Transfer tahtaları kapalıyken hoca değişikliği ile formlarını yükselttiler. Bernard Mensah ortalamanın üstünde bir orta saha oyuncusu. Chery ve Deniz Türüç ile çok sağlam bir orta saha gücü ortaya koyuyorlar. Konyaspor ise bu seneyi böyle geçiştirecek. Ellerinde çok fazla çöp oyuncu var. Aykut Kocaman daha tertipli, temiz bir takım kuracaktır önümüzdeki sene.

Alanyaspor'un çıkışı sürüyor. Papiss Cisse ve Djalma Campos'un formu çok üst düzeyde. Keza Efecan ve Ozan Tufan'da inanılmaz bir enerji ortaya koyuyor. Sergen Yalçın oyuncu performansını yukarı çekmekte inanılmaz yetenekli gibi. Bir şekilde oyuncuya ulaşıyor. Onun muzip zeki halleri, futbolcu olarak tartışılmaz yeteneği futbolcular üzerinde etkili sanırım. Yine efsane bir açıklaması vardı "Ozan'a futbolcu olduğuna inandırmaya çalışıyoruz." demişti. Galiba inandırmış, Ozan mükemmel bir maç çıkardı. Önümüzdeki günlerde fiziksel olarak da seviye atlarsa tekrar değerli bir parça olabilir.

Kasımpaşa'da Mustafa Denizli şov devam ediyor. Takım tüm kimliğini ve oyun planını kaybetti. Mustafa Denizli lig'in sonunda şu kadar puan alırsak şampiyon oluruz diyordu ama biraz daha uğraşırlarsa küme düşecekler. Kasımpaşa çok basit bir futbolu çok net şekilde oynuyordu. Topu ayağında tutma, direk oyna, hızlı çık, skora git. O takımdan Diagne ve Edouk gönderildi. Diagne'nin gönderilmesinde sıkıntı yok mükemmel bir transfer ama Edouk'u niye yolladınız? Ayrıca sezon başından beri Sadiku, Pavelka, Tarkan orta sahası ile oynuyordu Kemal Özdeş. Üçü de ne yapacağını çok iyi biliyordu. Orayla o kadar çok oynadı ki zaten orta sahanın ortası çöktü. Zaten çok güçlü değildi orası iyice dağıldı. Savunmanın ortası en sıkıntılı yerdi oraya transfer yapmadılar. Her yere adam aldılar, kaleci sol bek, orta saha, forvet, 10 numara, kanat aldılar ama en zayıf bölgelerine adam almadılar. Kasımpaşa kendi kendini imha etti resmen. Neyse ellerinde kötü bir kadro yok. Kemal Özdeş geri gelip toparlar bu kadroyu.

Galatasaray lig sonuncusunu son dakikada yendi. Bu hem iyi hem kötü. Skor yapma anlamında ciddi sıkıntı var. Galatasaray'ın uzun süren forvet açlığı şu andaki forvetleri de strese sokuyor. Diagne cortladı resmen. Neyse ki Mitroglou gol attı da belki motivasyon yükselir. Büyük takımlarda yarı sezonda alınan adamdan hemen hayır gelmez. Yaz kampı görmeden kimse yolunu kolay kolay bulamıyor. Hele ki taraftarın sabrı kalmamışsa işler daha da zorlaşıyor. Galatasaray şampiyonluk kovalamak istiyorsa acilen forvetlerini mental destek vermeli. Onlarsız şampiyonluk hayal. Son dakika galibiyeti de takıma ayrı bir motivasyon sağlar. Şans yanlarında.

Haftanın derbisi ise amiyane tabirle nefesleri kesti. Fenerbahçe için tarihi bir mağlubiyet olacak derken yine efsane bir geri dönüş. Bu Fenerbahçe'nin ruhunda var, bir şekilde derbilerde en zor durumda bile maça tutunuyorlar. Ben Fenerbahçe'ye karşı rahat kazanılmış bir derbi pek hatırlamıyorum. Bu sene küme düşme hattındalar ama önce Galatasaray, sonra Beşiktaş maçlarında efsane geri döndüler.Söylenecek bir şey yok aslında. Fenerbahçe'nin derbi performansı övgüye değer. Peki Beşiktaş maçı nasıl tutamadı. Şampiyonluk ihtimali varken, ilk yarıyı 3-0 önde geçmişken bu maçı nasıl tutamadı. Beşiktaş az da olsa olan şampiyonluk şansını neredeyse kaybetti. Büyük bir hayal kırıklığı bu maçı 3-0 bitirselerdi inanılmaz bir moral avantajları olacaktı. Başakşehir puan kaybettiğinde stresi daha da artıracaklardı. İkincilik şansları da çok azaldı. Fenerbahçe açısından tekrar bir moral oldu.bir galibiyet serisi yakalamak için iyi bir nokta. Haftaya Çaykur Rize, sonraki hafta Başakşehir deplasmanı var. Bu iki maçı da kazanacaklarını düşünüyorum. Başakşehir'den kesin puan alacaklar.


Yorumlar