Transfer döneminin ardından-2

İlk yazımda ligin umut vadeden, sevdiğim takımların transfer döneminde neler yaptığını yazmıştım. Bu yazıda da geri kalan takımları yazacağım. Öncelikle dünkü Bursaspor maçından bahsedeyim. Dün Bursaspor 59%'la  topla oynadığı, 17 şut çektiği, 1 şutunun direkten döndüğü, 1 penaltı kaçırdığı, 1 golünün VAR'dan iptal edildiği maçta 1 puan aldı. Tribünler yönetim istifa diye bağırmaya başladı. Bu çok ilginç çünkü Bursaspor yönetim istifa diye tepki alacak bir futbol oynamadı hatta bayağı da iyi oynadı. Taraftar sadece galibiyeti mi alkışlar? İşte Türkiye ile Almanya arasındaki fark bu sanırım. Dortmund küme düşerken 70bin kişiye oynuyordu. Bursaspor yeni bir başlangıçta ve uzun yıllardır olmadığı kadar iyi oynarken, finansal açıdan mantıklı hamleler yaparken taraftardan ciddi tepki görüyor. Bazen taraftar ne istiyor anlamıyorum Bursaspor da Sakaryaspor, Kocaelispor gibi mali batağın içine mi sürüklensin. Geçmiş yıllarda çok büyük hatalar yapılmış olabilir hatta o hataların sorumlusu şu anki başkan da olabilir. Ama bu hatalar bu sene yapılan doğruları silmez. Eğer geçmiş senelerde hata yapıldıysa o zaman engel olunmalıydı.

Transfer sezonuna geri dönelim. Önce transfer dönemini sakin geçiren takımlarla başlayalım. Kayserispor transfer yapamadı. Neden yapamadı? Yani yapmak zorunda değil eyvallah ama yapamamak, mali zorlukla boğuşmak başka birşey. Dernek statüsündeki kulüpler neden denetlenmiyor? Ben bir dernek kursam, dernek adına kredi çeksem sonra istifa etsem başkanlıktan bana birşey olmuyor mu? Bileyim de ticari kariyerimi buradan başlatayım.

Konyaspor sadece bir sol bek aldı Leonard Zuta. Konyaspor'un zaten kadrosu kalabalık. Aykut Kocaman genelde dar ve kemik bir kadroyla oynar. Önümüzdeki sene takımı sadeleştirip verimini artıracaktır. Aykut Kocaman eğer Konyaspor'dan ayrılmasaydı çok farklı şeyler konuşuyor olabilirdik. O gittikten sonra yatırım yaptığı Milosevic, Amirovic gibi oyuncuların gelişimi durdu gibi. Elmas'ı Fenerbahçe'ye değil Konyaspor'a alabilirdi. O zaman Konyaspor'un elinde iyi bir kadro iskeleti olurdu.

Akhisarspor her zaman yaptığı gibi boşa düşen oyuncuları aldı ama bu sefer kefeni yırtamayacak gibi. Düşmesi en olası takımlardan. Akhisar'ın bu kadar sene ligde kalması da aslında yönetim başarısı. Yönetimini tebrik ediyorum. Bu sene düşerlerse de önümüzdeki sene tekrar çıkacaktır.

Antalyaspor Freddy ve Amilton diye 2 topçu almış. ikiside 30 yaş civarında. çok iyi katkı verebilirler ama gerek var mıydı bilmiyorum. Her zaman sorduğum şey aynı hedef ne? Bu iki oyuncunun hedefe katkısı ne? Antalyaspor avrupa ligi yarışına giremeyecek. Düşme ihtimali de yok. Oyuncuların maliyetlerini bilmiyorum ama eğer transfer yapacaksam bunun mali bir getirisinin olmasını isterim. Ya oyuncu değer kazanmalı ve satışından para kazanmalıyım ya da beni avrupa ligine götürmeli.

Alanyaspor Merih Demiral'ı 3.5 milyon euro'ya alıp 7 milyon euro'ya sassuolo'ya gönderdi ama şu an için kiralık gözüküyor. Sene sonu satın alma zorunlu deniyor umarım öyledir. İşte istediğimiz transferler bunlar. Merih satın alma opsiyonlu kiralık alındı. Değer kazandı ve Sassuolo'ya yollandı. Alanyaspor buradan 3.5 milyon euro kazandı. Mükemmel. Daha fazla kazanabilir miydi? Belki. Ama şu andaki durumda kulüplerin artı bilanço göstermeleri bile beni mutlu ediyor.

Erzurumspor Samuel Eduok, Rashad Muhammed, Kristian Opseth ve Gabriel Obertan'ı transfer etti. Özer Hurmacı ve Leonard Thy takımdan ayrıldı. Eduok'u Kasımpaşa'dan biliyoruz. Yetenekleri sınırlı ama Erzurumspor'un mevcut kadrosunda iş yapabilecek bir adam. Rashad Muhammed'i de biraz izledim fena değil gibiydi. Esas olay Obertan'ın gelişi. Obertan'ın son yıllarda ne yapıp ne ettiğini hiç bilmiyorum. Manchester United'ın genç yetenek olarak hatırlıyoruz o kadar. En son Levski Sofya'da oynamış. 20 maçta 1 gol 7 asist yapmış. Erzurumspor'da da benzer bir performans gösterirse çok katkısı olur. Erzurumspor iyi futbol oynuyor ama karşılığını alamıyor. Ligde kalmasını istediğim takımlardan biri. Erzurum halkı da takımını sonuna kadar destekliyor. Umarım ligde kalırlar.

Rizespor doldur boşaltla ligde kalmaya çalışıyor. Yine bir depo adam aldılar ama kimseyi göndermediler galiba. Öyle Rize'de futbolcu müzesi kuracaklar galiba. Aldıkları adamlar Azubike Okey, Nakoulma, Aatif Chahechouhe, Moroziuk, Awaziem, Melniak, Abarhoun. Şu transferlere baktığımda tek birşey görüyorum, Rizespor menejerler kimi tavsiye etse almış. Zaten gereksiz kalabalık bir kadroları vardı iyice kalabalıklaştı. Tabi bu kadar adama arasından 11 futbolcu çıkar. Erzurumspor'u 1-0 yendiler ve düşme hattından biraz uzaklaştılar ama sene sonuna kadar düşme hattından uzaklaşamayacaklar gibi. Kadro mühendisliği ve yönetim becerisi olarak çok başarısız bir sezon geçiriyorlar. Tek iyi yaptıkları Okan Buruk ile çalışmaları.

Ankaragücü düştü. Tek cümle ile özetleyecek olursak Ankaragücü düştü. Ellerindeki iyi takımın maaşlarını ödemediler. Önemli oyuncular takımdan ayrıldı. Neredeyse yeni bir 11 kuruldu. Onlarında maaşlarını ödemeyecekler ve Ankaragücü'nün serbest düşüşü yeniden başlayacak. Konuşmaya bile gerek yok berbat bir yönetim. Peki bunlar olurken TFF ne yapıyor tam olarak veya maliye bakanlığı veya ekonomi bakanlığı. Bu tip saçmalıkları takip eden herhangi bir devlet kurumu yok mu? Ciddi ciddi dernek statüsünde spor kulübü kurmayı düşünüyorum. Ankaragücü'nün bu sezon en güzel yanı iyi bir vitrin olması herhalde. Bütün takımlar Ankaragücü futbolcularının sene sonu takımdan ayrılacağını biliyor. Kendini gösteren futbolcuları seneye yağmalayacaklar. Örneğin 18 yaşında kaleci Altay'ı biri alacaktır. Ortasahada Djedje Trabzonspor'da iyi bir rotasyon oyuncusu olur. Bursaspor Badji'yi satabilirse yine Djedje iyi bir alternatif. Yeni gelen oyunculardan da iyi oyuncu çıkarsa yine diğer takımlar üzerine atlayacaktır.

Sivasspor Robinho'yu 2 milyon euro'ya Başakşehir'e yolladı. 35 yaşında adamdan gelir elde etti. Ellerinde ticari değeri olan Emre Kılınç var. Sağbekleri Douglas iyi adam ama kiralık. Sivasspor'da ne uzayan ne kısalan bir takım. Fousseni Diabate'yi kiraladılar. Sivasspor mali açıdan iyi yönetilen kulüplerden. Borç yükü yok ama bir sonraki adımı da atamıyorlar. Ek gelir oluşturamıyorlar. Ne taraftar desteği alabiliyorlar ne de futbolcu portföyünü genişletebiliyorlar. Robinho'yu sattılar yerine satılabilir bir oyuncu almadılar. 1 oyuncu sattığınızda en az 1 satılabilir oyuncu takımınıza katmanız gerek. 2 miyon euro'luk satış var alacağınız adamların satış değeri 2 milyon euro'nun üstüne çıkmak zorunda. Sivasspor'un öyle bir transferi olmadı. Tabi ara dönemde böyle adamlar bulmak zor. Yaz transfer döneminde ne yapacaklarına bakmak lazım. Bir de Hugo Viera diye 30 yaşında bir forvet aldılar. Buna da gerek yoktu. Yine Kone forvet oynayacak. Yedek futbolcu alıyorsunuz neden maliyeti artırıyorsunuz. Bir de Fatih Aksoy'u kiraladılar. Kiralık olarak almalarının pek mantığı yok. Sivasspor Fatih'e neden yatırım yapsın ki? Malatyaspor Sadık'a yatırım yaptı ve karşılığında genç bir stoper ve kontratı bitmesine rağmen makul bir bonservis geliri elde etti. Bu tip genç oyuncuyu geliştirmeye yönelik kiralık sözleşmeler bir işe yaramaz. Beşiktaş eğer Fatih'in gelişeceğine inanıyorsa kiralık olarak göndermemeli. Bonservisi ile yollamalı ve satın alma bedeli koymalı. Örneğin 1 milyon euro geri alma bedeli. Sivasspor Fatih'i oynatsın geliştirsin eğer Fatih biryere gelirse Beşiktaş'ta bedelini ödesin ve oyuncuyu geri alsın. Sivasspor Fatih'in tüm acemiliklerine katlanacak, Fatih'i geliştirecek, sonra kaymağını Beşiktaş yiyecek. Böyle ticaret olmaz. Bu şartlarda Sivasspor boşuna Fatih'e para öder ve tecrubesizliğine katlanmaz ve kaybeder, Fatih ilk hatasında kesik yer kaybeder, Beşiktaş altyapısından yetiştirdiği futbolcuyu kadrosuna katamaz ve Pepe'ye Vida'ya 4-5 milyon euro verir, kaybeder. İkinci senaryoda Sivasspor yatırım yaptığı adamdan para kazanır, win, Fatih tecrübe kazanır, win, Beşiktaş makul bir ücret karşılığında rotasyonuna bir oyuncu katar, win.

Yorumlar

  1. Sadık'tan nasıl kar edilmedi. Hatta biraz baktım. Adam 4 senedir Malatya'da. Yarı sezonda çok cüzi bir fiyata gelmiş. Geldiğinde 2. ligde oynuyorlarmış, iki sene1. lig, 1,5 sene süper lig oynamış. Fiyatını 1,5 milyon euro +1 oyuncu bonservis+1 oyuncu kiralık şeklinde bir pakete çıkarmış. Kontratı bitecek olmasa 3-3,5 civarı bir rakama da gidebilirdi. Sen bu fiayatı beğenmemiş de olabilirsin. Ama şunu sakın gözden kaçırma.4 yılda malatya 3 lig arttı ve bu sürede sadık hep iyi oynadı. Sadık geldiğinde Malatyanın değeri 1 milyon euroyken şimdi 25 milyon euro oldu.Tabi sadık bunu tek başına yapmadı ama etkisi büyüktür. Uzun lafın kısası oyuncu değerini sadece aldığı sattığı olarak değerlendirmemeli. Sadık hiç bonservis kazandırmasaydı bile Malatyanın kendisine yaptığı yatırımı kat kat karşılamış bir oyuncu olarak sayılabilir.

    YanıtlaSil
  2. Pardon ya. Sadık'ı iyi bir örnek olarak verirken kafa dağılıp saçmalamışım. Hiç okumadan yolladım. Kusura bakma.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder