Avrupa'da yine ikide sıfır


Salı günü kaybedilen iki maçtan sonra bütün gözler bugünkü iki maça çevrilmişti. Fakat ne yazıkki bugünde hezimet oldu türk basketbolu için. Evet ikiside çok zor maçlardı, Olymiacos'ta Montepaschi'de final four'un en büyük adayları fakat en azından hemen hemen herkes umutluydu en azından Fnerbahçe ülker'den. Ama olmadı Fener bahçe Ülker Olympiacos'a 65-80 yenilirken, Efes'te Siena'ya deplasmanda 88-76 yenildi. Bu sonuçların ardından Efes Pilsen Euroleague'e havlu atarken Fenerbahçe Ülker'de tur şansını zora soktu.

İlk olarak Fenerbahçe Ülker-Olympiacos maçını değerlendirecek olursak, bu maç için herkesin beklentisi çok yüksekti. İlk maçta alınan 14 sayılık galibiyet, Fenerbahçe'nin son Zalgiris maçındaki şanssız yenilgisi dışında bir şekilde galibiyete ulaşması herkesi galibiyete inandırmıştı. Aslında maç skordaki 15 sayılık farka rağmen ortada geçti çoğunlukla. Hatta ikinci yarının başlarında yakalanan 11-0'lık seri ile 49-37'ye gelen skorla 12 sayılık farkı bile yakalmıştı Fenerbahçe. Fakat ne olduysa ondan sonra oldu. Ligin en zeki guard'larından biri olan Papalokas'ın etkili oyunu ve yaşlı kurt Nesterovic'in katkılarıyla Olympiacos maçı koparttı. 12 sayı öndeyken 15 sayıyla maçı vermek ne demek... Kimsenin aklı almamıştır herhalde nasıl olduda maç gitti. Tabii bunda Erceg'in inanılmaz performansıda çok büyük pay sahibi. Adam resmen azdı bugüne kadar 6.3 sayı 2.8 ribauntla oynayan adam bu maçta 19 sayı 5 ribauntla oynadı. Tabi bunda Fenerbahçe Ülker'in zayıf pota altınında çok katkısı var. Ona ek olarak Nesterovic'in 16 sayısı var bu maçta. Yetmedi mi diğer uzunu Mavrokefalides 18 sayısı var. Yani uzun oyunculardan 53 sayı. ee yuhh...
Şimdi Fenerbahçe Ülker'in uzun oyuncularına bakalım. Oğuz Savaş 2-4 isabetle 4 sayıi Lavrinovic 1-1 üçlük ve 5-6 serbest atışla 8 sayı, evet yanlış yazmadım 2 sayılık atışı yok Lavrinovic'in 3 kere denemiş faul yapmışlar, Kaya Peker 1-2 isabetle 2 sayı, Sean May 1-4 isabetle 2 sayı. Kaç etti 16 etti. Şimdi Olympiacos 53 sayı bulmuş uzunlardan , Fenerbahçe 16 sayı bulmuş.
Bu sanırsam maçı özetliyor. Tabiki Fenerbahçe'de sakatlıklar çok can yaktı. Bence Gasper Vidmar'ın yokluğundan çok Mirsad'ın yokluğu zorluyor Fener'i. Eğer Mirsad olsaydı Zoran Erceg 5-9 üçlük isabetini zor bulurdu. Ama Fener'in takıma ekleme yapma şansı vardı ve yağtılar Sean May. Yaa Ümit Sonkol'u alsan çok daha fazla katkı alırsın. Bu adam Fenerbahçe Ülker basketbolcularına hakaret cidden. Birkaç örnek vermek istiyorum, şu dönemde top 16'ya kalan takımlardan Maccabi Tel Aviv kadrosuna Milan Macvan'ı kattı. Diğer bir top 16 takımı Zalgiris Kaunas'ta Mirza Begic Real Madrid'e gidince adamlar Boban Marjanovic'i kattı. Asvel bşle Fener'den daha mantıklı davranıp Pops Mensah Bonsu'yu takımına kattı ki bence şu anda Fener'in ve Efes Pilsen'in elindeki bütün uzunlardan daha iyi.
Birde takıma katılan efsane Sarunas Jasikevicius var. Olympiacos'taki efsane Papaloukas maçı p sayı 8 asist 1 topkaybıyla tamamlarken, Saras maçı 7 sayı 2 asist 3 top kaybıyla tamamladı. Zaten Paploukas maçı kopartan adam oldu Olympiacos'ta. Teodosic'i sahadan silen Terrance Kinsey'i tebrik etmek lazım. Ama Papaloukas karşısında pek bir varlık gösteremedi. Ama Kenar yönetimi Papaloukas Kinsey'i denize dökerken napıyor onu anlamıyorum. Yaa değiştir ya Ömer'i yada Preldzic'i ver karşısına. Yeterki bişeyler yap.

Fenerbahçe Ülker haftaya Valencia deplasmanına gidiyor. Fenerbahçe Ülker'in Valencia'yı deplasmanda yenebileceğine inanmak çok zor bugünkü maçtan sonra. Ama herşey bitmiş değil en kısa zamanda toparlanır umarım.Maçın istatistikleri burda

Günün diğer maçında Efes Pilsen zorlu Siena deplasmanında beklenen bir mağlubiyet aldı açıkçası. Efes'in bu oyun sistemiyle deplasmanda Siena'yı yenmesi büyük mucizeydi. Zaten 88-76 kaybetti.

Efes hakkında söylenecek pek birşey yok. Çok fazla gereksiz parça var bu takımda. Birkaç oyuncu hariç bütün takım beklenen, bilinen performansının altında artık. Bu takımın köklü değişikliklere ihtiyacı var. Şu anda oynadıkları şeye basketbol bile demek çok zor. Hücumda topu sadece Rakocevic'e verip bekliyorlar. Hiçmi set oyununuz yok, hiçmi idmanda set hucümıu falan çalıştırılmıyorlar anlamıyorum.

Sonuç olarak Efes Pilsen Euroleague'e havlu attı. Zaten ikinci tur kuraları çekildiğinde gruptan çıkma ihtimalinin çok az olduğunun herkes farkındaydı. Asıl şaşırtan Efes'in ilk iki maçını kazanıp Real Madrid'i deplasmanda çok zorlamasıydı. O maçı saçmasapan kaybedince takım bir anda düştü. Real'e İstanbul'da yenildi Pınar Karşıyaka'ya yenildi ve bugünde Siena'ya yenildi.Efes'in moral olarak düşüşü aşikar ve takıma ruhunu geri kazandırcak çok az oyuncu var takımda. İki Kerem ve Bench'ten kalkamayan Ender dışında takımı sahiplenebilecek kimse yok takımda.

Efes Pilsen yönetiminin çok acil yeniden yapılanmaya gitmesi gerekiyor. Efes Pilsen türk basketbolunu buralara talıyan en önemli etken. Fakat şu andaki hallerine bakınca insanın içi burkuluyor. Altyapıdan kimse yok, genç oyuncu yok, takım ölü adamdan geçilmiyor. Bu takımda Rakocevic, Nachbar, Wisnievski, Murray'in yeri yok. Yaa Rakocevic'emi kızayım, Perosevic'emi kızayım bilmiyorum. Bütün topları potaya atmaya çalışıyor böyle bir hücum anlayışımı var. Uzun oyuncularla ikili oyun Kerem Tunceri'nin çabalarına kalmış. Lawrence Roberts'ın 3 sayı tehditi var. Bir tane bile üzerine kurulmuş set yok. Ver topu rako'ya sonra dua etmeye başla. maçın istatistiklerine burdan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar