Boston Celtics analizi


Malumumuz Boston Celtics takasın son gününde çok kritik takaslara imza atıp herkesi dumura uğrattı. Kimse böyle bir takası beklemiyordu açıkçası. Oyuncular bile aşırı reaksiyon gösterdiler bu takasa hatta tepki gösterdiler. Kendrick Perkins "gözyaşı sarılmalarla geçen bir vedalaşma oldu. Gözyaşlarının çoğu benimdi." diye belirtmiş duygularını. Paul Pierce'ta biraz sitem dolu bir açıklama yapmış. " Doc ve Danny'ye güvenmekten başka şansımız yok. onlara saygı gösteriyoruz" demiş Paul Pierce. Bu arada Doc Rivers ve Danny Ainge'ten bahsediyor bu açıklamada. Saygı duyuyouz, güvenmek zorundayız derken bile ne kadar şüpheyle yaklaştığını gösteriyor aslında.Paul Pierce ayrıca durumu açıklarken şunlar söylemiş " Bu çok duygusal bir durum özellikle benim için. Bu çocukların (Kendrick Perkins, Rondove Glen Davis'ten bahsediyor galiba) lige girdiği ilk günden beri nasıl geliştiklerini ve nasıl şampiyon bir takımın parçaları haline geldiklerini görme şansım oldu".  Kevin Garnett'ta "Bu bir takım arkadaşını kaybetmek gibi birşey değil. Sanki ailemizden birini kaybettik" diye eklemiş.

Bu açıklamalar bile Boston'daki takım dayanışmasını, kardeşliği ve mükemmel uyumu açıklamalak için yeterli. Big Three'nin diğer oyunculara nasıl yaklaştıkları, onları nasıl büyüttüklerini bu takas sonrasıda net olarak görüyoruz. Bir çocuk gibi onları sahiplenip bir aile havası oluşturmuşlar takımda. Buda takımdaki herkesin performansının en üst düzeye ulaşmasını sağlamış. Paul Pierce, Kevin Garnett ve Ray Allen'ın artık kariyerlerinin sonlarında olduğunun, eski süperstar hallerinden eser kalmadığının herkes farkındadır heralde. O halde nasıl oluyorda Boston Celtics hala Şampiyonluğun en önemli iki adayından biri oluyor işte böyle oluyor. Üç büyük süperstar takımdaki bütün oyuncuları sahipleniyor ve onların daha iyi olması için elinden gerekeni yapıyor. Hatta Ray Allen'a düzgün kontrat verilebilsin diye Paul Pierce kendi kontratında indirim yaptırıyor.

Bu takasa takımın verdiği tepkiyi anlattıktan sonra gelelim takasın detaylı analizine. Öncelikle bu takas yapılmadan önce Kendrick Perkins'e kontrat teklif etti Celtics yönetimi. Fakat şu anda salary caplerinde boşluk olmadığından iyi bir kontrat olmadı bu. Rakamları unuttum ama Kendrick Perkins'in talep ettiğiyle Celtics'in verdiği arasında çok fark vardı. Bu arada Jermain O'neal'a kontrat veren, hemde iki yıl için 12 milyon dolarlık kontrat veren Celtics yönetimini kutlamak lazım. O kontratı vermeseler Jermain O'neal'a şu anda çok rahat ellerinde tutabilirlerdi Perkins'i. Ayrıca çaylak sezonunda Semih daha çok katkı yaptı Boston'a. Jermain O'neal'ı tutup takımda Kendrick Perkins'i yolladılar. Bir hata nelere kadir bu hayatta.

Kendrick Perkins'in kontratı kabul etmemesi bu takasın tek sebebi değil aslında. Diğer bir sıkıntı Paul Pierce'in yedeği Marquisse Daniels'ın çok ciddi sakatlanması oldu. Daniels sakatlanınca kısa forvet oynayabilecek kimse kalmadı takımda. Sadece Delonte West kaldıki Delonte West'e güvenecek takımın şampiyonluğa inancını sorgularım. Jeff Green burda devreye girdi işte. Gerektiğinde kısa süreler içinde olsa kısa forvet pozisyonunu dolduracak, uzun forvet pozisyonuna derinlik ve çeşitlilik katacak bir oyuncu olarak takıma katıldı.

Takasın bir diğer parçasıda Nenad Kristic oldu. Benad Kristic'te uzun rotasyonunu biraz çeşitlendirmek için katılmış bir oyuncu oldu. Evet Kristic pek savunma bilmez, çok sert bir oyuncu değildir ama Boston'da savunma yapamayacak adam yok. Gelen nasıl savunma yapacağını öğreniyor ve mükemmel yardımlaşmalı takım savunması içinde kötü savunmacılar pek sırıtmıyor. Nede olsa bu savunmayı Boston'a Tom Thibadeau öğretti. Adam şu anda Bulls'un başında ve Bulls ligin en iyi savunma takımı oldu bir anda hemde Carlos Boozer'a rağmen. Sonuç olarak Nenad Kristic'in savunma zaafına rağmen şut tehditi olması, orta mesafeden çok iyi bir şutör olması benzer oyunculardan kurulu Celtics pota altına çeşitlilik kazandıracaktır. Zaten Shaq'ın playoff larda oynayabilecek durumda olacağını farzedersek Glen Davis, Kevin Garnett, Shaq, Kristic, bir ihtimal Jermaine O'neal ve Jeff Green'den oluşan uzun rotasyonu gayette iyi duruyor sakatlık olmassa.

Bu takastaki en büyük sorun inanılmaz ama Nate Robinson'un gidişi olacaktır Celtics için. Ne kadar oyun kurmakla alakası olmasada kısa süreleri doldurabilecek bir oyuncuydu. Fakat Celtics onu gönderdikten sonra ellerinde sadece Delonte West, çaylak  Avery Bradley ki hiç süre almadı nerdeyse sezon boyunca, ve Von Vafer kaldı. Eğer bu takımda kim sakatlanırsa bu takım derseniz direk Rondo derim. Yedeği bile yok adamın zaten dün gece 43 dakika oynamış.


Boston'un yaptığı diğer takasta ise Semih erden ve Luke Harongody'yi Cavs'e ikici tur draft hakkı karşılığında gönderdi. Bu takas Celtics tarafından geleceğe yönelik bir hamle olarak yapılmış açıkçası. 2. tur draft hakkı az gibi görünsede hak Cavaliers'ten gelince birinci turun sonu gibi oluyor. Muhtemelen Boston'ın takip ettiği ve 30-35. sıradan seçebilecekleri  bir oyuncu buldular, Semih Erden ve Luke Harongody'ye değeceğini düşündüler.

Şimdi Boston Celtics'in nekadar opsiyonlu bir takım olduğunu görmek için birkaç tane muhtemel ilk beş yazalım

Rondo-Ray Allen- Pierce-Garnett- Shaq
Rondo-Allen-Pierce-Jeff Green- Garnett
Rondo-Pierce-Jeff Green-Garnett- Kristic
Rondo-Ray Allen- Jeff Green- Kristic
Allen- Pierce- Jeff Green- Kevin Garnett- Shaq

Görüldüğü üzere bütün pozisyonlar fıldır fıldır değiştirilebilirken Rondo'nun olmadığı tek bir tane kaliteli beş yazılabiliyor. Oda biraz zorlama oldu. Gerçi Ray Allen'ın Point guard oynadığı maçlar oldu ama maç içinde kısa süreler için oldu. Eğer Rondo sakatlanırsa ne kadar idare edebilirler bilmiyorum. Muhtemelen Boston'da Rondo'ya bişey olursa zaten hiç şampiyon olma şansımız yok. Nate Robinson olsa ne olur olmasa ne olur deyip yolladılar Robinson'u.

Sonuç olarak şu anda Boston Celtics'li oyuncular Kendrick Perkins'in gidişinden çok rahatsız. Fakat bu takas görüldüğü gibi Boston'a çok fazla opsiyon ve değişkenlik kattı. Eğer sakatlık olmassa, özellikle Rondo ve Shaq'ın sakatlanmaması lazım, Boston şu anda ligin en iyi ve en derinlikli takımı. Ayrıca ligin en iyi takımından en kötü takımına giden Semih Erden'ede başarılar dileriz. Karmaşa içinde değerini iyice arttıracaktır Cavs'te. Manny Harris'in bile bir isim yaptığı takımda Semih muhakkak iş yapcaktır.

Yorumlar