New York Knicks analizi


Aylardır konuşulan, beklenen artık mide bulandıran Carmelo Anthony takası sonunda gerçekleşti. Denver Cleveland'ın yaptığı hataya düşmeyeren Melo karşılığında alabileceği herşeyi aldı aslında. New York'un bütün takım iskeletini alıp Carmelo ve artık kariyerinin sonuna iyice yaklaşan Billups'ı verdiler kullanılabilir parça olarak. Peki bu takas New York'a ne kattı? Şu anda cevap vermek çok zor ama kısa bi analiz yapabiliriz sanırım.

Öncelikle NY'un en zayıf olması beklenen pivot mevkiine bakalım. New York şu anda verim alabileceği bir tane pivota sahip Ronny Turriaf. Çok etkileyici gerçekten.Turiaf bu sezon 18.5 dakika ortalamayla oynuyor. Tamam Turriaf sert savunmacıdır ama 20 dakikalığına bu oyun 48 dakika eğer iyi bir takım olmak istiyorsanda potaaltın hayvan gibi olmalı. Bakınız Lakers mesela 2.15lik iki tane yarma ve Lamar Odom gibi kıl bi uzunları var. Diğer bir örnekse Boston geçen sene şampiyonluğu nasıl kaybettikleri aşikar. Kaybedilen şampiyonluğun acısıyla çeşit çeşit 4 uzun kattılar kadroya Shaq, Jermain O'neal, Semih Erden ve Harongody. Şimdi sen sezounu Ronny Turiaf'la götürcem dersen ve yedeklerine baktığında sadece Balkman ve Sheldon Williams varsa Playoff'ta ilk turdan fazlasını hayal etme. İlk Turda New York'un muhtemel rakiplerine bakarsak Pivot pozisyonunda kapışabilecekleri tek takım Miami oda Udonis Haslem sakatken. Hatta Miami'nin bile öyle böyle bir uzun rotasyonu var. Erick Dampier, Big Z gelince Udonis Haslem fena parçalar değil tabi Knicks'in uzunlarına göre. Diğer takımları saymıyorum zaten Boston, Chicago ve Atlanta hatta sadece uzun olarak Dwight Howard'a sahip Orlando denize döker New York Potaaltını.

Forvetlere geldiğimizde New York'un bi sakatlık haricinde veye faul problemine girmezlerse en sağlam olduğı yer. Amare ve Melo'yla doldurcakları forvet pozisyonları Knicks'in sayı makinesi olcaklar. Fakat yine uzun forvet pozisyonunda sıkıntı var aslında. Amare hucumda rakibi delik deşik ediyor ama savunmada adam Carlos Boozer'dan biraz daha iyi. Amare ne Pick'n Roll savunması biliyor nede arkası dönük oyuncuyu savunmayı. Yanındada onun hatalarını toparlıyacak bi uzun olmayacağına göre pekte parlak gözükmüyor Knicks'in pota altı savunması. Kısa forvet'te sıkıntı çekçeklerini sanmıyorum açıkçası. Carmelo 40 dakika civarı oynayabilecek bi oyuncu zaten 36 dakika oynuyor. Ama Gallinari veya Chandler'ı takımda tutabilselerdi çok sağlam derinlik katacaktı takıma. Fakat sadece Melo ve guard-forvet oynayabilen bir iki oyuncu dışında bir opsiyonları kalmadı takımda
Guardları ele aldığımızda Point guard olarak ellerinde Chauncey Billups var. Shoting guard olaraksa Landry Fields var. Guard rotasyonunu dolduran diğer adamlar Toney Douglas, Kelenna Azubuike, Bill Walker ve Roger Mason,Denver'dan gelen Anthony Carter ve Minesota'dan gelen Corey Brewer. Şimdi bu rotasyonda Landry Fields ve Chauncey Billups dışında güvenilebilecek kim belki biraz Corey Brewer. İşin kötüsü takas değeri olan oyuncu bile yok neredeyse.

Sonuç olarak New York Knicks Chauncey Billups, Landry Fields, Carmelo Anthony, Ronny Turiaf ilk beşine sahip. Tabi Mike D'antoni'nin oyun sisteminde durmak veye set hücumu gibi  kavramlar olmadığı için potaaltındaki eksiklikten skor sorunu yaşamayacaklardır. Ama uzun oyuncularını çok iyi kullanan takımlara karşı büyük sorun yaşıyacaklar gibi duruyor. Buna ek olarak New York zaman zaman Carmelo Anthony'yi power forvet Amare'yi 5 numara oynatacaktırki ABD milli takımında D'antoni Melo'yu 5 oynatıyordu. Yine skor anlamında sıkıntı yaşamayacaklar ama savunmada neyapabilirle bilmiyorum. Örnek vermek gerekirse bu beşle oynarlarsa Boston'a karşı Melo Kevin Garnett'i, Amare'de Shaq'ı tutmaya çalışacakki fecahat olur New York için.

Buna ek olarak New York'un şu anki kadrosuna bu yıl kayda değer bir ekleme yapması mümkün değil gibi duruyor. Fakat New York'un bu sene şampiyonluğa oynamak gibi bir maksadı olmadığı aşikar. New York'un asıl amacı 2012'de serbest kalan bir oyuncuyu kadrosuna katmak. 2012'de serbest kalan süperstarlar Derron Williams, Chris Paul ve Dwight Howard. Bana kalırsa bu üç oyuncuda 2012de takım değiştirecek ve biri New Yorka gelecek ve biride Lakers'a gidecek. Şimdi soru New York kimin peşine düşmeli. Superman'in mi? yoksa ligin şu andaki en iyi iki guardından birininmi? Bana kalırsa Howard şu takımın en büyük ihtiyacı. Eğer bu takımda Amare yerine daha iyi savunma yapabilen biri olsaydı gönül rahatlığıyla guardlardan biri derdim. Fakat eğer Amare varsa arkasını toplayacak biri lazım. Yoksa Lakers'ın Suns'a yaptığını hatırlıyoruz. Pau Gasol'a savunma yapmayı bırakın savunmaya benzer birşey bile yapamadı. Artık işler o kadar komik hale gelmişti ki Pau Gasol artık elle gösteriyodu topu istediği yeri Amare ördek gibi dolanıyodu ortada. Bir tane bile pick'n roll savunamamıştı. Yani Amare'nin yanına bir süperman elzem.

Sonuç olarak New ork'un bu sene şampiyonluk adayı diyen yok zaten. Ama bir gerçek varki kimsede Knicks'i karşısında istemez playoff'ta. Belki ilk turu geçemiyecekler bu sene ama karşısına çıktıkları takımı hızlı tempolarıyla çok yoracaklar. Fakat gelecek iki sezon içinde doğu konferansının en iyi iki takımından biri olcaklar muhtemelen Miami'yle beraber.

Yorumlar