Kader maçı değerlendirmesi

Türkiye'deki bütün basketbolseverler bu akşam oynanacak Power Electronica Valencia-Fenerbahçe Ülker maçına kilitlendi. Amerikalıların deyimiyle "do or die" maçı olan bu maçta sinirler gergin en azından biz türk izleyiciler açısından. Fenerbahçe Ülker'in ilk üç maçını kazandıktan sonra gruptan çıkma ihtimalini son maça hemde Valencia deplasmanına bırakması herkesi üzdü, kızdırdı, gerdi ne derseniz deyin artık. Ama artık yapacak pek bişey kalmadı tüm eksiklerine rağmen Fenerbahçe'yi eleştirmenin manası yok.

Fenerbahçe Ülker bu maçı kaybedip elense bile takdir edilecek bir başarı sağladı. Sadece Fenerbahçe Ülker basketbol takımı değil, Türk basketbol seyirciside bu sezon şahaneydi.  Sadece Fenerbahçe maçları değil, taraftar konusunda sıkıntı çeken Efes Pilsen'de neredeyse bütün maçlarını full oynadı. Dolayısı ile her ne kadar Fenerbahçe için hedef final four olsada sadece Türk basketbolseverlere yaşattığı bu heyecan bile takdir edilmeli. Ne zamandan beri ağzımızdan final four lafı çıkmıyordu. Efes Pilsen'in ardarda iki kere final four yapmasından sonra bir daha o seviyelere pek yaklaşamadı hiçbir türk takımı. Fakat bu sene gönül rahatlığı ile Fenerbahçe final four oynar diyebildik. Hala şansı var zaten bu maçı al çeyrek finalde Real Madrid'i geç al sana final four. Fakat ikinci grup maçlarının başındaki kadar ümitli değiliz artık. Bunun sebebi ise kesinlikle Efes Pilsen'deki gibi teknik sorunlar, takım taktiği, coaching gibi faktörler değil. Üstüste gelen sakatlıklar ve bu sakatlıkların iki tanesi uzun rotasyonundan gelmesi çok zayıflattı Fener'i.Ara dönemdede yeterli katkıyı verebilecek uzunun takıma katılamaması çok zorladı Fener'i.

Bunlar uzun uzun konuşulabilir neler yanlış yapıldı, niye bu kadar zora girdi gruptan çıkmak ama bunları tartışırken Fenerbahçe'nin yaptığı çıkışı, bize yaşattırdığı heyecanı unutmamak lazım. Ayrıca dediğim gibi Fenerbahçe'deki sorun teknik bir sorun değil sadece kadrodaki derinliğin sakatlıklar sebebi ile kaybolması. Seneye doğru takviyelerle bu takım yine final four adayı olacaktır. O yüzden şimdiden teşekkürler Fenerbahçe, elensende, üst tura çıksanda bu sene herkesi mest ettin.

Maçın özeline gelecek olursak konuşacak pek birşey yok. Ölümüne maç olacak, kim daha sert olursa o alcaktır maçı muhtemelen. Fakat Fenerbahçe açısından en güzel olay Victor Claver'in iki ay sakat olması. Hareketli, şutör uzunların Fener'e neler yapabileceğine Olympiacos maçında şahit olduk. O yüzden pota altı savunması daha kolay olabilir. Lischuk ve Javtokas sert oyuncular ama hareketli değiller. O yüzdfen doğru savunmayla durdurulabilirler. Tabi bununla bitmiyor Rafa Martinez, Nando De Colo ve en önemlisi Savanovic savunmalarında çok sert olmak lazım. Özellikle Savanovic çok cins bi adam. Muhtemelen Preldzic veya Tomas tutacak onu. Çok dikkatli olmaları lazım. Ömer ve Kinsey'in yapacakları savunmadan eminim ama Jasikevicius'un sahada olduğu dakikalarda ne yapacak Fener merak ediyorum. Jasikevicius sahadayken bol yardımlaşmalı   alan savunması yapılabilir gibi duruyor. Tabi Valencia'nın çok sağlam şutörleri var onada dikkat etmek lazım.

Velhasıl kelam bugün kader günü. güzel haberlerle tekrar görüşmek üzere...

Yorumlar