Kafamdan takım kurmacalar vol 2.


yine sallama transferlerle takım kurmacalara hoşgeldiniz. Bu sefer baştan yaratacağımız takım Türkiye'nin basketbol neferi Efes Pilsen. Taraftarı üzen kısım aldığı sonçlar değil oynadığı basketbol ve kadro yapılanması aslında. Herkesin bildiği Efes Pilsen altyapıdan oyuncu çıkartır, Türk oyunculara değer verir getirdiği yabancı oyuncularda tüm basketbolseverlerin saygısını kazanırdı. Ama yeni dönemde bunların  hepsi çöpe gitti. Altyapıdan adam yok, son gelen adam Ender Aslan ondan sonra kadroya katılan altyapı oyuncusu yok. Hadi altyapıdan olmasın ligtende türk oyuncu getirmiyolar. Yabancılar desen nerde bitik adam var o geliyor. Sadece isimleri var kendileri çoktan bitmiş. O yüzden kadroda revizyona gitmeleri şart, sadece kadroda değil teknik ekibide yenilemeliler. Oyüzden koçtan başlıyorum değişikliklere. İlk adayımız Sırbistan efsanesi Vujasevic. CSKA'dan kovulduktan sonra boşta kalan Dule Efes'in aradığı kan aslında. Genç oyuncu yetiştirmekte usta, korkmadan süre veriyor onlara. Ayrıca defansif anlayışıda Efes Pilsen kültürüne uygun biri. Hadi Vujasevic olmadı ikinci adayımız Türkiye liginden Orhun Ene. Şimdi bende ne zaman takım kursam Banvit'i yağmalıyom. Gerçekten çok iyi bir ekip ve basketbolseverlerin tamamımının takdirini kazandılar. Ligde en iyi parçalara ve sisteme sahip takımlar arasında. Orhun Ene'de başardıklarıyla zaten milli takımın başına getirildi. Efes Pilsen gibi büyük bir camiada yer alıp Euroleague'in havasını koklamak isteyebilir neden olmasın.  Üçüncü seçenekte şu anda takımda yardımcı antrenörlük yapan birinin başa geçmesi fakat bu şık pekte mantıklı bir şık değil. Oktay Mahmudi bu takımın başına geçerken çok düzgün bir sistem ve bir Efes ekolü vardı fakat şu anda ortada ne düzen var ne basketbol anlayışı. O yüzden yeni gelecek koç'un iradeli güçlü ve tecrübeli biri oloması gerekiyor, takımı sıfırdan kurup, takıma bir anlayış kazandırabilmesi gerekiyor. O yüzden söylediğim iki koç Orhun Ene ve Vujasevic çok daha mantıklı tercihler olur. Orhun Ene'nin ne tecrübesi var diyen olmaz heralde. Antalya Bşb ve Banvit'le yaptıkları ortada ve bu takımlar basketbol kültürü olan şehirlerin takımları değil yani bi karşıyaka değil. Sıfırdan alıp çok başarılı takımlar kurdu. Bu yüzden belkide Orhun Ene Vujasevic'ten daha uygun olur Efes için.

Şimdi gelelim guard rotasyonuna. Elde Kerem Tunceri, Sinan Güler, Ender Arslan, Rakocevic ve Murray var. İlk yollancak adam hiç kafa yormadan sürdirek Rakocevic. Efes'te savunma yapamayan adamın işi yok. Öyle eline topu alıp ben tek siz hepiniz lan der gibi hücum yapan adamında işi yok. Murray en kadar başlarılı olcak beklemek lazım biraz. NBA'den yeni gelen basketbolcu öyle hemen adapte olamaz bu basketbola. NBA'de iyi bir skorerdi biraz daha denenebilir ama yaşını biraz almış Amerka'lı oyuncular ilk defa avrupaya geliyorsa uyum sağlamaları biraz zor oluyor. Murray'de tutarsa amenna tutmassa ayrılır takımdan. Sinan çok önemli bir savunmacı ve iyide skor opsiyonu var bu yüzden muhakkak takımda tutulmalı. Ender'e gelince, Ender aslında oyun tarzını sevdiğim bir oyuncu değil şahsen oyun kurma becerisi sınırlı, tam bir skorer değil ama bu sene oynuyan wisnievski'den kat kat iyidir valla. Tamam takımı Ender'in üzerine kuramassınız ama yinede çok iş yapar, oyuna girer oyunu hızlandırır, şut atar yani takıma bişey katar. Oyüzden takımda durmalı muhakkak. Diğer Shootin guard Cenk Akyol ise yetersiz Efes için. Yaşıda geçiyor artık başka takımlarda oynasın, kendinede yazık etmesin. Belki olgunluk döneminde iyi bir oyuncu olcak ama beklenen seviyeye ulaşamadı Cenk.

Peki kim gelsin bu takımın guard rotasyonuna. İlk aklıma gelen isim Cibona'dan Bogdanovic 1989 doğumlu ve bu sene Cibona bütün maçlarını kaybetsede çok dikkat çekti. Geçen sene Marko Tomas'ın oynadığı pozisyonda oynadı ve fenada oynamadı açıkçası. Ayrıca hırvat ekolünden gelmesi, savunmada zaafiyet yaşamaması çok önemli. İkinci adayımız Maccabi'de çok iyi sezon geçiren Chuck Eidson. Konuştuğumuz takım Efes olunda gelecek oyuncunun kaliteside artıyor haliyle. Maccabi Eidson'la anlaşmaya çalışıyordu ama Efes'te ilgileniyor diye haber çıktı. Eidson çok yönlü ve çok uzun bir guard ve önemli katkı verir bu takıma bence. Aklıma başka Efes'e uygun guard gelmiyor açıkçası. Aklınıza gelen uıygun bir guard varsa siz ekleyin. Şimdi Diamantidis, Navarro falan demeyinde münasip biri geliosa aklınıza söyleyin.

Kısa forvet pozisyonuna geldiğimizde Bootsy var ve kısa ve uzun forvet oynayabilen Nachbar var. Ben Bootsy'yi takımda tutarım arkadaş. Adam profesyonel herzaman en iyisini yapmaya çalışıyor ama Nachbar'ı Pertevniyal'e yollarım. Bu ne ya bu adam NBA'de oynadı, iyi oynadığı zamanlarda oldu hatta ben fantasy takımlarıma alıyodum bi ara ama şimdi hakkaten yok adam. Böyle takımda yıldızmış gibi duruyo ama yok öyle biri aslında. Bir adamın yaptığı iş kendi isminden daha küçükse yolluyacaksın. Onun yerine şimdi bir combo forvete ihtiyavımız var. Hem şut atcak, hem uzun olacak herşey, yapabilecek bir oyuncu lazım bize. Fener'de Preldzic var 2.06 kısa forvet oynayan, pas verebilen, şut atabilen herşeyi yapabilen adam olarak ama Efes'te yok. o zaman yine ya altyapıdan bir oyunu bulup yetiştireceksiniz, yada parayı bayılıp bulacaksınız. Zaten böyle oyuncuyu bulmak zor piyasada öyle çokça bulunan oyuncu türü değil ama Printzesis mesela olabilir. Çok çok iyi bir oyuncu değil ama bu Nachbar'dan daha iyidir.  Diğer adayımız yine getirmesi zor bir adam Dusko Savanovic. Gelir gelmez bilmiyorum ama en azından gelirse işyaparmı diye düşünmezsin.

Son olarakta uzun rotasyonuna geldik. Bu sene en çok sıkıntı çekilen pozisyon burasıyda heralde.Sadece Efes değil Fenerbahçe Ülker'de çok sıkıntı çekti uzun rotasyonunda. O yüzden çok dikkatli seçmek lazım oyuncuları. Şimdi elde ne var bakalım. Kerem Gönlüm hiç tartışmıyorum bile Efes'teki en önemli adamlardan biri. Lawrence Roberts bu sene nispeten iyi performans veren adamlardan, boyu kısa ama üçlük tehditi hücumda çok işe yarıyor ayrıca çok i,yide ribauntçu takımda kalması Efes'in yararına olur bence. Dİğer iki adam Raduljica ve Vujicic'se pekte yeterli değiller aslında. Hem bütün rotasyon yabancı oluyor hemde öyle bütün oyunu değiştirecek oyuncu değiller. O yüzden ikisinide göndermekten yanayım ben. Radulica genç bir oyuncu gelecekte vaadediyor ama geçirdiği ağır sakatlık sonrası hiçte hazır durmuyordu. Efes'in bu rotasyonda ya tutarsa deme şansı yok. Bu sene Fener'in sakatlıklar sonrası ne kadar zorlandığını biliyoruz. Sean May'i getirdiler hiçbirşey katmadı takıma. O yüzden takımda tutup hiçbirşey alamayacaklarını hissederlese hemen kiralasınlar bir sezon daha. Şimdi kimler gelsin bu takıma önce bir tane Türk uzun şart. İlk akıllara gelende FUrkan Aldemir'dir heralde. NBA draftlarına katılcak Furkan ama bu sene çağırmazlar muhtemelen. Birkaç yıl daha oynar buralarda. O yüzden Furkan'ı kadrolarına katarlarsa en azından ligde takıma opsiyon katarlar. Ayrıca Furkan'ın Raduljica;'dan aşşağı kalır yanı yok bir oyuncu içibn sabredecekse, olmasını bekliyecekse Furkan'ı beklesin. O sağa sola saçtığı paraları KSK'ya bonservis olarak ödesin. Hem KSK kazansın hem Efes kazansın, hende türk basketbolu kazansın. Diğer uzun adayım Lampe. Polonyalı 2.10 boyunda değişik bir uzun. Standard pivot değil o yüzden oyuna çeşitlilik katabilir. Bence Efes'ede çok faydalı olur.

Şimdi bi derleyelim bakalım nasıl bir takım çıkmış ortaya:

Coach: Dusko Vujasevic/ Orhun Ene

Kerem Tunceri/ Ender Arslan
Chuck Eidson veya Bogdanovic/Sinan Güler
Bootsy Thornton/ Savanovic
Kerem Gönlüm/ Lawrance Roberts
Furkan Aldemir/ Maciej Lampe
iki adette alt yapıdan bir SG-SF tipi oyuncu birde PF-C arası oyuncu konulacak. Ligde süre verilecek. Raduljica kiralanacak ama ihtiyaç halinde geri çağrılabilecek. Flip Murray'inde performansına göre takımda tutulacak veya yollanacak.

Yeniden yapılanmada en önemli unsur genç oyuncular olacak. İstediğimiz kadar takım kuralım Efes'in gençleri olmadan Efes'ten birşey olmaz. Ama yukardaki takım daha bir başarılı durur gibi geliyor bana. Birde Chuck Eidson 2 numara oynamaz derseniz Olympiacos 3 point guardla oynuyor bazen. Papaloukas, Teodosic ve Spanoulis beraber sahada kalıyor. Tabi burda Papaloukas'ın oyun zekası faktörü var ama Eİdson'da öyle yaana atılcak bir oyuncu değil bence gayette oynar o pozisyonda.

Yorumlar