Martinez hançeri sapladı


Fenerbahçe Ülker ölüm kalım maçında Power Electronica Valencia'ya 82-68 yenildi. Çok zor bir maç olacağını zaten biliyorduk birde üstüne berbat üçlük yüzdesi eklenince mağlubiyet kaçınılmaz oldu ve Fenerbahçe Ülker euroleague'den elendi.

Maçın detayına girecek olursak, maçın başında kilit eşleşme Savanovic-Lavrinovic eşleşmesi oldu ve Fenerbahçe bu eşleşmede kaybeden taraf oldu.O sekansta Savanovic 12 sayı attı ve ilk yarı skor anlamında Valencia'yı taşıyan adam oldu. Burda Spahija'yı eleştirebilirim ama tercihinide anlayışla karşılarım. Bu eşleşmede Lavrinovic'in ciddi bir size üstünlüğü vardı, buna karşılıkta Savanovic'in çok ciddi şut tehtidi ve hareketli oyunuda Savanovic'in avantajıydı. Fenerbahçe bu size üstünlüğünü çok iyi kullanamazken, Valencia Savanovic'i çok iyi kullandı. Maç öncesi yazımdada belirttiğim gibi Savanovic çok kıl bi adam. İnsanın sinirini bozuyor. Bir şekilde skor buluyor.Birde Javtokas var tabi 6-7 saha içi isabetiyle 15 sayı attı.

Maçın ilk 3 çeyreğinde Valencia'nın en önemli oyuncusu Rafa Martinez'i denize döken Fenerbahçe, son çeyrekte Martinez'e teslim oldu. Ne zaman Fener yakalayacak olsa, Valencia bir seri yakalayıp uzaklaştı Fenerden. Valencia mental olarak daha hazırdı maça, ne zaman Fenerbahçe hareketlense, Valencia savunmada sertliği arttırdı, ön alanda baskı uyguladı ve maçı haketti. Maçın hakemleride çok iyiydi açıkçası. Maçın başında çaldıkları düdükleri İspanya'da çalmak yürek ister.

Maçın son çeyreğinde nasıl olduysa Fenerin guard savunması düştü ve Martinez ile De Colo çılgın attı. Ömer ve Kinsey oyundayken guardlarını çok zorladı savunmada ama hücumda bu kadar kötü oynadıkları son maçı hatırlamıyorum. İkiside sıfır sayıyla bitirdi maçı. Birde Saras var, var diyebilirsek tabi 4 sayı, 3 top kaybı ve 0 asist. Bu ne ya şaka gibi sanki space jam filmindeki gibi yetenekleri çalınmış. Onların kötü hücum performansına Tomas'ta 0-6 üçlükle katılınca Fener'in hücumu iyice çöktü. Zaten pota altında sıkıntı çeken bir takım Fener, kısalarda kötü oynayınca kaçınılmaz oldu bu skor. Ama 14 sayılık farka aldanmayalım, bütün maç oyundaydı Fener, son iki dakikada koptu maç.Fener guardları bu kadar kötü oynarken Valencia guard'ı Omar Cook ne yaptı peki maçı 6 sayı-5 top çalma-11 asist ile tamamladı. hey maşallah gerçi 4 top kaybı var ama bu istatistiklerin yanında sözü bile edilmez.

Uzunlara gelince Sean May oyuna girdi 4 faul yaptı çıktı, 9 dakika 4 faul, maşallah diyelim May'e seneye D-League'te başarılar dileyelim, Anca orda oyna. Lavrinovic çok çalıştı bence savunmada Savanovic'i tutması zaten beklenemezdi ama pota altına sertlik kattı. Hiöbir zaman çok sert bir oyuncu olmadı ama eliden geleni yaptı. Kaya ve Oğuz'da ellerinden geleni yaptılar. Bence hata Spahija'daydı bu maçta. Valencia sürekli hareketli 4 numaralarla oynarken, Fenerbahçe bunu hiç denemedi. Preldzic'i uzun forvet oynatmasını bekliyordum bu maçta fakat takımın şablonunu değiştirmedi ve iki klasik uzunla maça çıktı. Ben koçların takım taktiği konusunda bu kadar inatçı olmasını anlamıyorum. Tamam takımın etkili bir şablonu olur, sürekli kullanılan ve oyuncuların çok iyibildikleri sistemi daha iyi oynaması nbormaldir. Fakat zor durumlar radikal kararları gerektirir. Örnek vercek olursak, Boston Celtics uzunlarının çoğunun sakat olduğu dönemde dört kısayla oynuyordu. Takım yapısı o onda buna uygundu ve kısa dönemler için iyide verim aldılar. Fakat Fenerbahçe Savanovic tarafından katledilirken ve Fener hücumda bu kadar vasatken Spahija Emir Preldzic'i 4 oynatmayı denemedi bile. Sürekli oyunda iki uzun tuttu ki bence Fener'in zaten kötü giden hücumunu iyice kilitledi. Zaten Fener'in elinde kalan uzunlar hücum anlamında ya formsuz ya da zaten hücum yapamayan oyuncular. Savunmadada hareketli adamları tutamıyorlar. Koy Preldzic'i 4'e gör bi noluyo dene en azından.

Fenerbahçe adına Maçın oyuncusu kesinlikle Emir Preldzic'ti. 20 sayı 2 asist 3 ribauntla oynadı. Herkesin kötü olduğu birgünde yine parladı Preldzic. Eğer Fener alsaydı maçı başlık "Preldzic sen kocaman bir çılgınsın" olacaktı ama olmadı. Çok değerli bir oyuncu Fenerbahçe için, 3 yıllık anlaşma imzaladı hayırlı olsun diyelim çok yerinde bir hamle Fener adına hangi takıma gitse iş yapar Emir. Bu arada Euroleague'in Preldzic'le yaptığı röportaja buradan ulaşabilirsiniz.

Final four hayalleri kurarken ikinci turda elendik ama sağlık olsun. Fenerbahçe için yollar açık çok iyi bir takım kurgusu, iyi bir yönetimive taraftarı var. Seneye yapılacak takviyelerle final four kesin diyorum. Teşekkürler diyoruz tekrar final four lafını söyleyebildiğimiz için...

Yorumlar