Türkiye-Sırbistan: 58-83 genel izlenim


Spor Toto World Cup'ın son maçında A milli takımımız Sırbistan karşısında ağır bir mağlubiyet alıp turnuvayıun  bitirdi. Aslında şu anda tempo tutmalarını beklemiyoruz turnuvaya 20 küsür gün var, şu anda form tutmaları aksine kötü olur zaten ama işte amalar var.

Oyuna baktığımızda ki pek birşey oynayamadık zaten, isteksizlik var gibi. Geçen sene ikinci olan takımın mükemmel uyumu ve yıldıran savunmasını hatırlatacak hiçbirşey yoktu ortada. Bu yüzden biraz akıllarda soru işareti bıraktı.Ama yinede ümit verici şeylerde var, özellikle Emir Preldzic'in mükemmel performansı ve uyumu çok değerli Türkiye için yine Furkan'ın özellikle ribauntlarda bildiğimiz performansını gösterebilmesi çok önemli.

Bu turnuvadaki bazı isimleri değerlendirmek istiyorum:

Enes Kanter: Herkesin en çok merak ettiği isim Enes Kanter'dir heralde. Yaptıklarından daha doğrusu yapmaya çalıştıklarından bambaşka bir oyuncu olacağı çok aşikar. Patlayıcı, direk potaya giden, dinamik, oyundan vve oynaamaktan korkmayan ama işte ah o iki sene. Sanki içgüdüleri körlenmiş Enes'in. Sürekli bir adım geride. Pick'n rollarda sürekli bir adım geride dolayısı ile pas açılarını yakalayamıyor ki geçen sene Ömer Aşık ve Semih Erden'le oynanan ikili oyunlar önemli skor opsiyonlarından biriydi. Savunmadada sürekli adamını kaçırıyor, birde daha ne yapıp ne yapamayacağını kestiremiyor daha. Üç kişinin üstüne gidiyor bloğu yiyiyor. Kendi kalitesinin çok çok altında oyunculara yenildi açıkçası. Kadroda kalamazsa süpriz olmaz ama bu kamp ona ilaç gibi gelmiştir heralde. İnşallah lokavt bütün sezon sürerde Türkiye'ye gelir bir yıl adam akıllı oynar, işte o zaman dağıtır ortalığı adamda kalıp var, fizik var maşallahı var, tek ihtiyacı bir yıl.

Furkan Aldemir: Benim şahsen merak ettiğim bir diğer oyuncuydu Furkan. Zaten bildiğimiz ribaunt yeteneğinin A milli seviyede ne halde olacağını merak ediyordumki Furkan pek umursamadı aldığı dakikalarda yine domine etti ribauntları. A milli takıma çok daha hazır Enes'le karşılaştırırsak. Eğer ikisinden biri kalacak olursa ben Furkan'ı tercih ederim açıkçası. Çok dirençli, çalışkan,dinamik. Eğer birkaç hücum hareketi eklerse oyununa çok başka bir oyuncu olur. Onada maşallah diyoruz inşallah G.Saray'da oyununu birkaç seviye daha yukarı çeker.

Doğuş Balbay :  NCAA'lerde yılın savunmacısı seçilmesi tevekelli değil. Çok illet bi adam. Biraz daha tecrubelenince çok pis bir savunmacı olacak belli. Ömer Onan'dan, Sinan'dan daha pis bir savunmacı olabilir. Ama guard olarak büyük eksikleri var, bir kere driplingi çok sakat heran topu kaybedecekmiş gibi top sürüyor. Şutu zaten çok eksik ama savunma yetenekleri çok üst seviyede. Eğer Sinan tam hazır olamazsa Doğuş onun eksikliğini kapatabilir. Savunma spesyalisti olarak çok değerli.

Barış Ermiş : Benim önemli dakikalar almasını beklediğim Barış Ermiş gördüğüm kadarıyla saniye bile alamıyacak turnuvada. Sırbistan maçının son periyodunda süre aldı ve yaptıklarını ikinci lig guardı yapmaz. Yani performansla alakalı değildi, Çünkü mükemmel bir sezon geçirdi, Türkiye liginin elit guardları arasındaydı bu sezon. Mental olarak çok düşüktü bu maçta dolayısı ile Orhun Ene'nin Ender'i ikinci guard olarak düşünmesi normal. Kerem'iin ardından takımı kontrollü oynatabilecek oyuncu Barış gibi gözüküyor ama böyle oynarsa çok zor saniye alması. Maç hazırlık maçı olabilir öok değerli olmayabilir ama Barış'ın milli takım guardı olduğunu ispatlaması lazım kimse formayı aş yavrum sen oyna birazda diye vermez. İnşallah bir sonraki turnuvaya hazırlanır mental olarak çünkü yetenek olarak o seviyede sadece formayı istemesi lazım.

Emir Preldzic: İşte A milli takımın en büyük kazancı. Herşeyiyle oynuyor, hücumda savunmada ne yapabiliyorsa yapmaya çalışıyor. Hidayet oyunda değilken artık daha güvende Türk milli takımı. Çünkü A milli takımın  oyun yapısında kısa forvet çok önemli. Normal görevlerinin yanı sıra oyun kurma görevide kısa forvette. Kerem Tunçeri'nin oyunda olmadığı dakikalarda oyun kurma görevini kısa forvete bırakıp top sürmesi çok iyi olmayan iki guardla oynamayı tercih edebiliyoruz. Mesela guard baskısını arttırmak istiyoruz, loy Sinan'la Ömer Onan'ı Emir'le getir topu. Allah muhafaza Kerem'e birşey olursa artık o kadarda hayati olmaz eksikliği. Ayrıca bu boyda bu kadar topla haşır neşir olması savunmayıda darmaduman ediyor ama hiç 4 numarada denemiyorlar. Savanovic'in nasıl sıkıntı yarattığını görüyoruz çok can sıkıcı olabiliyorlar aşırı hareketli 4 numaralar denenebilir bence.

Savanovic demişken gördüğümüz kadarıyla hala çok formda Efes için hayırlı haber. Bir rakip olarak en sevmediğim, illet, pis, kendine en çok sövdürten adam tipi. Sürekli sinir bozuyor, şut atıyor, ribaunt oluyor, olur olmadık yerde elini kolunu sokuyor, karşılıklı basket oynasak patlatırım tokatı o kadar sinir oluyorum ama Efes'te izlemek zevkli olacak.

Yorumlar