Diğerleri köpekbalığı ise Lakers Balinadır


Efendim şu günlerde NBA'in yeniden hareketlenmesiyle takas dedikodularıda gündemden düşmez oldu. Tabi NBA sezonunun playofflardan sonra en zevk veren kısmıda burası aslında. Allstar'dan bile daha heyecanlı olabiliyor bu dönem. Yeni hayaller, yeni umutlar birbirine yakıştırdığınız takım ve oyuncular falan filan.

Bu sene free agent piyasassında çok fantastik oyuncu olmasada takasını isteyen iki süperstar var ve bütün dedikodular onların üzerinden dönüyor şu anda. Geriye kalan tüm free agentlar bu iki oyuncunun nerede oynayacağına karar vermesinden sonra kariyerini şekillendirecek gibi. Bu iki oyuncu bildiğimiz üzere Dwight Howard ve Chris Paul. Neredeyse bütün takımlar bu iki oyuncuyla ilgileniyor. Ama işte şu anda bu sularda bir balina var ve çok tehlikeli. Geçen sene Dallas'a süpürüldükten sonra bir süperstar arayışına giren Lakers tüm pazarı tedirgin ediyor. Çünkü Lakers istediğini alacak herşeye sahip onu engelleyen tek şey lig kuralları. Şu anda NBA futbol ligleri gibi serbest piyasa olsa Lakers ilk beşini Chris Paul- Kobe Bryant-Labron James-Pau Gasol-Dwight Howard şeklinde kurar, en azından dener. Ama NBA'in rekabeti arttırmaya yönelik hamleleri sayesinde nispeten eli kolu bağlı LA'in.Ama bu kurallarda mevzubahis LA ise biryere kadar. Neden bu kadar değerli Lakers? çünkü Hollywood'un ışıkları, pazarın büyüklüğü, şehrin en önemli spor takımı olması ve herzaman başarılı olması. Lakers'ın son 10 yılda playoff yapamadığı oldumu? oldu 04-05 sezonunda oldu ama olsun o kadarda.Lüks vergisi falanda problem değil adamlara daha yeni 2 milyar dolarlık anlaşma imzaladılar bir tv kanalıyla. Yani kuralların izin verdiği herşeyin maksimumunu verebiliyorlar oyunculara. Hatta kuralların izin vermediği transferleri de yapabildikleri söyleniyor. Pau Gasol'ü Kwame Brown'la takas ettikleri gibi.

Şimdi diyeceksinizki çokmu seviyosun Lakers'ı nefret ederim o kadar sevmemki hersene dua ederim madara olsunlar diye. Ama gerçekler bunlar adamlar NBA'in ta kendisi. NBA'yi biyerlere getiren takım LA'dir. Boston var Houston var falan var filan var ama hep karşılarında LA var. Şimdi şu anki duruma gelirsek, biraz önce anlattıklarımız neden Lakers'ın balina olduğunu açıklıyor esasında. Eğer Lakers piyasaya inmişse en iyisini alır. Çünkü bütün oyuncular Lakers'ta oynamak ister. Şimdiki hedeflerine bakarsak piyasadaki en değerli uzun Dwight Howard birincil hedefleri. NBA tarihinin en iyi uzunlarını hep takımlarında bulunduran Lakers için beklenen bir hareket zaten. Mikan, Wilt Chamberlain, Kareem, Shaq ardından gelecek Howard fantastik geliyor kulağa. Amerikan medyası tarafındanda sıkça dile getirilen bir olay bu. Ligin en değerli uzunu Lakers'ta olmalı. İşte bu bakış açısı sadece LA'i değil, Dwight Howard'ı da çok heyecanlandırıyordur. Böyle bir silsilenin son halkası olmak, sadece LA'li olmak değil efsanenin parçası olmak gibi birşey. Sadece başarıyı vaadetmiyor Howard'a Lakers efsane olmayı vaadediyor. Çünkü ondan öncekiler NBA tarihine ismini kazıdılar. Howard'da dönemin en değerli oyuncusu olmak yerine tarihin en değerli oyuncularından biri olmak için bu fırsatı değerlendirmek isteyecektir.

Tabi birde işin Orlando tarafı var. Zamanın'da Shaq!ı ellerinden kapan Lakers'a pabuç bırakmamak için ellerinden geleni yapacaklar. Takasla ellerinden çıkartıp değerli parçaları almak isteyecekler. Yoksa ellerinden uçup gidecek Howard. Gelelim tekliflere birinci teklif Nets'ten. Ellerinde Deron Williams'ı tumak için Orlando'ya Howard karşılığında Brook Lopez ve draft hakları verip karşılığında Howard'la beraber Hido'nun şişkin kontratını alıyorlar. İkinci teklif Lakers'tan Howard ve Hido'yu verip Karşılığında Odom ve Bynum,'u alıyorlar. Son olarak muhtemeller arasında Bulls'ta var Onlarda ellerindeki değerli parçalarla bir takas peşindeler.

Diğer bir opsiyonsa Orlando'nun Howard'ı tutmak için Deron Williams'ı getirmeye çaılşması. Bilindiği gibi yeni anlaşmada bir af kanunu var Amnesty clause adı altında. Her takım kontratlı bir oyuncusunun kontratını satın alabiliyor. Bu kural yapılmış kötü kontratlar için var. Bu kural aslında Orlando için çıkarılmış gibi birşey ve kuralın gayrıresmi adı  Gilbert Arenas affı. Yıllık 20 milyon dolar civarında kontratı olan bir adam ve Salary cap'e resmen tecavüz ediyor. İşte Arenas'ın kontratını satın alırlarsa Deron Williams'ı seneye kadrolarına katabilecek boşluğu yaratacaklar. Ayrıca bu sene yine Amnesty ile takımlarından ayrılacak olan oyuncularlada takımı desteklerseler işte Howard için doğru ortamı sağlayabilecekler.

Durum böyleyken böyle. Dwight Howard'ın karşılığında alabileceklerinin maksimumunu almak isteyen Orlando  efsaneler serisine bir yenisini katmak isteyen LA, yada Howard'ı alamazsa yaya kalacak Nets ve 2. süperstarı kadrosuna katmak isteyen Bulls. Bana kalırsa Bulls elinde en fazla parça bulunan takım. Ömer var, Noah var, Boozer var, Deng var varda var. Orlando'yu en tatmin edecek teklifi onlar yapabilir gibi duruyor. Tabi Howard'ı almak için Deng'i kesin vermeleri gerekiyor Noah'ı da isterler belki Ömer'ide isterler. Geriye Bulls'a ne kalır. Boozer, Taj Gibson ve Howard'lı uzun rotasyonu bence idare eder ama  kısa forvette Deng yerine Hido kabul edilebilirmi bilemeyeceğim.

Sonuç olarak böyle dedikodular falan akıl oyunları, genel menejercilik oynamak güzel. Zaten geç başlayan sezonun zevkini böyle çıkartalım. Geçen sene Melo takası için yok midemiz bulandı falan diyoduk ama lokavt muhabbetinin ardından anladık değerini. Son olarak Howard inşallah LA'e gitmez Bulls'a gider.

Yorumlar