Sen neymişsin be Curtiss



Dün gecenin zevk dolu, keyif dolu maçında Sinan Erdem'de Olympiacos'u denize döken Fenerbahçe'de baş rol kuşkusuz Curtiss Jerrells'indi. Sene başından beri bu adama demediğimizi bırakmadık bu seviyede adam değil dedik, gitsin bokuyla oynasın dedik ama adam geldi en kritik maçta ipten aldı Fener'i. Gerçi Jerrells sene başından beri söylenen herşeyi hakedecek kadar kötü bir oyun sergiledi ama olsun bu maçın hatırına bütün kötü düşüncelerimi sildim.

Fenerin grubu öyle bir grupki 6 takımın tamamının gruptan çıkma ihtimali hemen hemen eşit. 3 takımın 4, 3 takımın 3 galibiyeti var. Eğer dün Fener yenilseydi Allah muhafaza çok kötü şeyler olurdu olaylar olaylar!!. O yüzden bunca övgü Jerrels'e. Maçı 17 sayı, 5 asistle ve hemen hemen sıfır hatayla bitirdi maşallah.Ayrıca sene başında oynanan hazırlık maçında Kalin Lucas karşısında anası ağlamıştı bu maçla beraber intikamınıda almış oldu bir nevi.

Maçın diğer bir kilit ismi ise Roko Leni Ukic oldu. Roko bu takımın aslında herşeyi yani baktığımızda takımda maç sıkıştığında bişeyler yapması beklenen bir adam. Oyunu açması, sayı atması, rakip defansı dağıtması beklenen isim Ukic ama bu sezona inanılmaz formsuz başladı. Ama son birkaç maçtır kımıldamaya başladı ve hemen Fenerbahçe'nin çehresinde bir değişime sebebiyet verdi. Muhakkak dün akşamki Fener tüm Fenerbahçe Ülker taraftarının içini rahatlatmıştır.

Ama bu iyi oyuna rağmen Fenerbahçe'de göze çarpan büyük eksiklikler var. Öncelikli ve en önemli sorun 4-5 rotasyonunda gibi duruyor. Kaya zaten uzun zamandır bırakın bu seviyeyi basketbol bile oynamıyor. Gist iyi hoş güzel uçuyor kaçıyor 3'lük atıyor ama totalde pek fazla verimli oynayan biri olamadı. Belki onunda performansı patlama gösterecek ama çok geç olduktan sonra pek bir anlamı kalmayacak. Fenerbahçe'nin kesinlikle uzun takviyesi yapması lazım bu takıma. Çünkü bakarsak Gist'in ne vereceğini bilmiyoruz, Kaya'nın hiçbirşey vermeyeceğini biliyoruz. Vidmar çoğunlukla faul probleminde bir tek Oğuz kalıyor oda yeni yeni form tutmaya başladı. Kısa rotasyonu bir şekilde Ömer'in yürekli oyunu, Emir'in çok yönlü oyunu ile diğerleri kötü oynasa bile geçiştirilebiliyor ama Uzun rotasyonu çok kısır.

Birde son sözüm Bogdaovic'e tamam geçen sene mükemmel skor yaptı Euroleague'de. Tamam küçük bir takımda attı bu sayıları hedefi olmayan bir takımda attı, hedefleri olan bir takıma alışması zaman alabilir. Yetenekli bir oyuncu olduğuna zaten şüphe yok herkes biliyor bunu. Ama bu adam NBA'den draft edildi. Bu sene iyi performans veremeyecek gibi yani beklenen performansı veremeyecek. Yani Fener bu sene ekecek birkaç sene sonra ektiğini biçecek mantığında. Tam en iyi performansını vermesini beklediğimiz senelerde kesin NBA'e gidecek. İşte bu  tüm avrupa takımları için büyük bir sorun. Oyunculara yatırım yapıyorsun ama NBA kapıyor. NBA çok büyük bir pazar bunda garip olan birşey yok ama bu kesinlikle aşılması gereken bir olay. Bir şekilde avrupa kulüpleri korunmalı NBA'den.  Amerikalıları geçtim sadece NBA'de oynayan avrupalılar Euroleague'de oynasa Euroleague'in kazanacağı değer ve NBA'in kaybedeceği değer ne kadar olur acaba. NBA'de oynayan oyuncularımızla gurur duyuyoruz bu gerçek ama artık avrupa basketboluda ekonomik ve populerlik açısından kendilerini kollamaları gerekiyor. Ya yetiştirme parası versin yada kontartı olan oyuncuları draft edemesin. Kontratı olan oyuncunun draft edilmesi bir bakıma kontrat bitmeden bir sonraki kontratını imzalamak oluyor. Amerika haklarını alıyor gerçi, oyuncuyununda gitme zorunluluğu yok ama bir şekilde daha fazla para ve daha fazla şöhret vaadederek oyuncuyu götürüyor. Tabi arada bunca yıldır emek veren kulüpler ıskarta. Nedense NBA'e oyuncu göndermeye çok gurur verici bir şey olarak bakıyoruz ama bu şekilde avrupa basketbolunu baltalıyoruz.

 Fener diyoduk NBA oldu Euroleague oldu dağıldı konu neyse efenim mğkemmel bir galibiyet mikemmel seyirci mükemmel oyun. Önümüzdeki maç Nancy deplasmanı Batum'suz Nancy'yide yenersek deplasmanda biter bu iş üst tura çıkmak garanti birde içerde Bilbao maçı grup liderliği gelir. Sonra takviyeler gelir Final Four hedefine meşakatli yoldan tekrar girilir. Belki Fener'in erken form tutmaması iyidir. Geçen sene mükemmel başlayıp tökezlemişlerdi. Belki bu sene tam tersi olur işşallah.

Yorumlar