Kasımpaşa: düzenin yükselişi

Kasımpaşa genellikle ligin sevilmeyen takımları arasındadır. Gerek taraftarının olmaması, gerekse siyasi nedenlerle fazlasıyla eleştirilir ve bu lige yakıştırılmaz. Öncelikle taraftarının olmaması ciddi bir sıkıntı gibi gözükse de anadolu takımları da genelde taraftarsızdır. Maça gelen taraftarında önceliği genelde 3 büyüklerdir. Siyasi yakınlıksa gençler hiç kasmayalım sizin sevdiğiniz ve takip ettiğiniz tüm takımlar siyasi olarak o andaki iktidara yakındır. Sadece takım sahipleri, yöneticileri değil çalıştığınız şirketlerde iktidara yakındır, yakın olmak zorundadır. Türkiye'nin gerçeği bu.

Kasımpaşa Ciner holding'in takımı. Yani takımın sahibi var ve bu sebeple zaten daha profesyonel yönetiliyorlar. En nihayetinde kasımpaşa'nın borcu harcı Ciner grubuna ait. Kendi açıklamalarına göre 10-11 milyon euro yıllık masraflı bir takım kurmuşlar. Bu rakam da aslında bir futbol takımının 1 yılda yayın geliri. Maç günü gelirleri zaten olmadığı için takımın tüm geliri yayın/iddia/oyuncu satışından gelen gelirler. Sözün özü Kasımpaşa kazandığı kadar harcayan bir takım.

Takım yapılanmasına geldiğimizde 2012'de Ciner grubu tarafından alındıklarındaki stratejileri ile şu anki stratejileri farklı. 2012'de aslında zirveyi hedeflemeyi planlayan bir takım gibi hareket ediyorlardı. O senelerde Ryan babel, Eren Derdiyok gibi transferlerle fark yaratma planları vardı ama tutmadı tabi ki. O seneleri hatirlarsak Beşiktaş'ın ciddi ekonomik sıkıntı içinde olduğu yıllardı. Hatta kayyum atanacak diye dedikodular vardı. Belki de Beşiktaş'ın bu durumundan cesaret aldılar. En nihayetinde o plan çok hızlı bir şekilde çöktü zaten ve strateji değiştirdiler. Şimdilerde ise mükemmel bir fiyat/performans takımı olarak hayatlarına devam ediyorlar.

Kasımpaşa'nin bu seneki yapilanmasini da altbasliklara bolerek devam edelim.

Teknik direktör:

Kasımpaşa'nın en büyük sıkıntısı burada galiba. Bu takımı kuran, şablonunu oluşturan Kemal Özdeş ile yollar ayrıldı. Geçen sene de Kemal Özdeş'i yollamışlar ve sonrasında tekrar anlaşmışlardı. Sıkıntı kimde veya neden böyle sürekli tansiyonu yüksek bir ilişkileri vardı bilmiyorum. Belki Kemal Özdeş uzlaşılamaz biridir, belki yönetim sıkıntılıdır. Her ne olursa olsun iyi işleyen bir sistemdi ve bozuldu. Yerine Mustafa Denizli'yi getirdiler. Mustafa Denizli şu ana kadar Kemal Özdeş'in sisteminin dışına çıkmadı ve aynı başarıyı devam ettiriyor. Mustafa Denizli'nin esas etkisini transfer sezonu başlayınca göreceğiz. Basına yaptığı açıklamalarda Turgay Ciner'in 5 milyon euro civarında bir transfer bütçesi hazırladığını belirtmişti. Alacağı adamlar Mustafa Denizli'nin gerçek etkisini gösterecek.

Kaleci:

Kasımpaşa'nın kalesinde Ramazan var. Ramazan çok farklı meziyetleri olmayan sıradan bir kaleci ve 30 yaşında. 2021'e kadar kontratı mevcut. Gençlerbirliği'nde oynadıktan sonra Kasımpaşa'ya geldi ve toplamda yaklaşık 8 yıldır 11 oyuncusu.  Şu an için Kasımpaşa'nın kaleye transfer yapması çokta mantıklı değil. 3 yıllık kontratının maliyetini de düşünürsek ticari olarak yeni bir kaleci almak makul olmayacaktır. Ramazan'ın yedeği Eray Birniçan. Eray'da 30 yaşında fakat hep yedek kaleci olarak bulunmuş takımlarında. Kasımpaşa'nın da zaten 2 tane potansiyel ilk 11 kalecisini kadrosunda bulunduracak lüksü yok. Bu sebeple bu sene ve 2019-2020 sezonunda Ramazan'la devam etmenin ticari faydası daha büyük. Eray'ın kontratı bu senenin sonunda bitiyor. Eğer maliyeti çok düşükse 1 yıl daha kontratı uzatılabilir.

Defans:

Defansın sağında Strahil Popov oynuyor. Onun yedeği 21 yaşındaki Onur Ural. Şahsi fikrim bu ikili gayet yeterli. Strahil Popov stabil, disiplinli bir sağ bek. Kasımpaşa ile 2021'e kadar sözleşmesi mevcut. Onur'da bu sene 1 maç 11'de oynadı, çokta felaket değildi sadece çok heyecanlıydı. Bu sene daha fazla oynama şansı bulacaktır. Performansını bu sezon göreceğiz. Savunma'nın sonunda Olivier Veigneau var. Veigneau 33 yaşında ve kontratı bu sene sona eriyor. Kontratı yenilenmeyecektir. Yedeğinde ise tam da bir solbek olmayan Özgür Çek var. Özgür hem Veigneau'yu hem de Trezeguet'i yedekliyor.Kasımpaşa'nın transfere ihtiyaç duyduğu ilk bölge burası. Veigneau 2019-2020 sezonunda takımda olmayacaktır.

Stoper'de Sağbek'ten devşirilen Veysel ve Siam Ben Youssef var yedek olarakta bu sene kiralanan Josue Sa var. Veysel'in kontratı 2021'de bitiyor. Ayrıca top kullanma yeteneği ve hızı ile nispeten fark yaratmakta. Asıl sorun Siam Ben Youssef'ta. Eğer Veysel ile oynayacaksanız yanındaki adam daha yüksek profilli olmak zorunda. Josue Sa ise şu ana kadar pek forma şansı bulamadı. Eğer Ben Youssef'i kesemiyorsa zaten yetersizdir. 2019-2020 sezonunda kadroda olmayacaktır. Siam Ben Youssef'in kontratı 2020'de bitiyor. Önümüzdeki sezon veya devre arasında iyi bir stoper transferi iyi olacaktır.

Ortasaha:

Ortasahanın ortasında David Pavelka, Lorret Sadiku ve Tarkan Serbest oynamakta. David Pavelka'nın kontratı 2021'de bitiyor ve yeterli bir oyuncu. Sadiku'nun kontratı bu sezon sonunda bitiyor. Eğer genç ve yetenekli birine yatırım yapılacaksa Sadiku ile yollar ayrılabilir, böyle bir opsiyon yoksa devam etmekte fayda var. Tarkan Serbest'in 1 milyon euro civarında satın alma opsiyonu var. Şu ana kadar gayet faydalı oynadı. Sezon sonuna kadar bu performansta oynarsa opsiyonu kullanılmalı. Yedeklerde İlhan Depe ve Khalili var. Khalili sezon başından beri sakat. Khalili Mersin'de ve Gençlerbirliği'nde fena oynamadı. 2021'e kadar kontratı var ve iyi bir yedek olarak kadroda bulunabilir. İlhan Depe'de sezona 11 başladıktan sonra yedeğe çekildi. Oynadığı maçlarda en azından kötü değildi. 2020'ye kadar kontratı mevcut, seneye de kadroda yedek olarak tutulmasında sakınca yok.

Forvet:
Kasımpaşa'nın en önemli parçası hücum gücü. Solda Trezeguet, sağda Samuel Edouk ve santrafor olarak Diagne var. Trezeguet hızı ve pervasız hücum gücüyle büyük tehdit oluşturuyor. Rakip savunma kademesiz yakalandığında kesinlikle tehlike yaratıyor. Top ayağına gelir gelmez rakip savunmanın üstüne gidip bütün savunma düzenini allak bullak ediyor. Tabi bunda rakiplerin kasımpaşa'ya karşı daha açık oynamasının da büyük etkisi var. Belki büyük takımlarda bu kadar etkin olamayabilir ama Kasımpaşa için büyük bir güç. 24 yaşında ve 2021'e kadar kontratı var.

Diagne ise farklı bir hikaye. Adam bariz bir şekilde yetenekli. Top tutuyor, dönüyor, vuruyor, adam geçebiliyor, pozisyon alabiliyor. Neredeyse bir santrafordan bekleyeceğiniz herşeyi yapabiliyor. Diagne üzerinde iki tedirginlik var birincisi kariyeri, ikincisi bencilliği. Kariyerine baktığımızda saçmasapan bir kariyeri olmuş. İtalya 3. liginden Juventus'a geçmiş, oradan da sğrekli kiralanmış. Sonrasında Ujpest'e geçmiş fena ilerlemeyen bir sezon geçirirken Çin'e geçmiş. Tianjin'de de fena gitmezken Kasımpaşa'ya geçmiş. 2 yıl üst üste bir takımda oynayamamış. Bu menajerinin bok yemesi de olabilir, oyuncunun karakteriyle de ilgili olabilir. Bunu dışarıdan görmek imkansız. Bencillik mevzusunda adamı da anlamaya çalışmak gerekiyor. Diagne belki de ilk defa tam sezonu verimli olarak oynuyor ve yaşı 27. Bu seneki rakamları herşeyi değiştirecek.Şu anda Wolverhampton ve Leeds United Diagne ile ilgileniyor. Kasımpaşa'da 10 miyon euro'dan kapıyı açıyor. 10 milyon euroya Diagne'yi satmak imkansıza yakın ama 6-7 milyon euro değere ulaşabilir.

Samuel Edouk ise öyle çok özel bir yetenek sunmuyor aslında. Güçlü bir futbolcu ama çok hızlı, yaratıcı veya delici değil. Diagne ve Trezeguet'in yanında onların oyununu bozmadan katkı sağlıyor. 24 yaşında ve 2021'e kadar kontratı var. Değerinin çok fazla yükseleceğini düşünmüyorum. 2-3 milyon euro'ya satmak çok büyük başarı olur.

Yedek oyuncu olarak Fode Koita mevcut. 2021'e kadar kontratı var ve 27 yaşında. Pek bir olayını göremedik şu ana kadar. Yollanabiliyorsa hemen yollanmalı.

Gençler:

Kasımpaşa ana kadrosunu dar tutup kadronun devamını gençlerden oluşturdu. Şu ana kadar 16 kişilik as kadroları var, kadronun geri kalanı genç. İlginçtir şu ana kadar neredeyse hiçbir genç oyuncu ligde tam anlamıyla şans bulamadı. Onur Ural bir maç 11 oynadı. Hakan Demir arada sırada oyuna girdi o kadar. Genç oyunculardan daha fazla yararlanmalarını beklerdim. Sezon uzun muhakkak gençler şans bulacaktır. Eğer bu kadro yapısında bir genç oyuncuyu 11'e monte edebilirlerse önümüzdeki sezon için çok iyi bir iş yapmış olurlar.

Sürdürülebilirlik:

Şu anda önümüzdeki sezon kontratı biten iki 11 oyuncusu mevcut Veigneau ve Sadiku. Veigneau 33 yaşında, kesinlikle yerine genç bir sol bek bulunmalı. Lorret Sadiku 27 yaşında ve ticari bir değeri neredeyse yok. Kasımpaşa Sadiku yerine pazarlanabilir bir oyuncuya yatırım yapmalı. Tarkan'ın da satın alma opsiyonu mevcut, eğer sezonu bu form düzeyi ile geçerse satın alma opsiyonu kullanılmalı. Asıl önemli konu alacakları adamların pazarlanabilirliliği. Takımın iskeleti belli. Şu andaki iskelete 1 sol bek, 1 stoper, bir de önlibero yeterli. Bu oyuncularıda satabileceği oyuncular arasından seçmeliler.

Diagne, Trezeguet ve Samuel Edouk'tan en az birini muhakkak elden çıkarmalılar. Benim adayım Diagne. Diagne'nin yaşı itibari ile çok zamanı kalmadı. Seneye 28 yaşında olacak. Diagne'den gelen para ile Kasımpaşa bütün eksiklerini tamamlayabilir.

Kasımpaşa için en büyük risk aslında şu andaki başarıları. Ligde 2. durumdalar. Eğer şampiyon olacağız diye devre arasında gereksiz oyuncuları transfer ederlerse hem takımın maliyetini yükseltirler hem de takımın diri görüntüsünü bozarlar. Kasımpaşa şu anda tüm oyuncularından verim alıyor. Atıl bir oyuncu, gereksiz harcanan para bütün takım düzenini bozar.

Sonuç olarak Kasımpaşa bu sene mükemmel bir başarı yakaladı. Şu anda ligde en izlenebilir futbolu oynuyorlar. Bu şekilde devam etmek istiyorlarsa 2 sezondur yaptıklarına devam etmeliler ve anlık kararlardan kaçınmalılar. Mustafa Denizli'nin bahsettiği 5 milyon euro'yu doğru adamlara harcamalılar. Bir çürük elma bütün elmaları bozar.

Yorumlar