Beşiktaş: Resurrection

Beşiktaş 2012 yılındaki feda sezonundan sonra mükemmel bir planlamayla, ince ince dokuduğu teknik ve ekonomik yapısıyla fark yaratan takımdı. Maliyeti düşük fakat katkısı yüksek, coşkulu bir kadro kurmuşlardı. Her güzel şeyin bir sonu var, geçen sene ve bu senenin başında bu yapılanmanın sonuna doğru geldiklerini gördük. Yaş ortalaması çok yükselen ve heyecanını kaybetmiş bir Beşiktaş mevcuttu.

Son 1 ayda ise herşey değişmeye başladı. Oğuzhan ve Tolgay ilk 11'den kesildi. Dorukhan Toköz yerleştirildi. Forvet'e Güven Yalçın geçti, Adem Ljajic daha fazla sorumluluk almaya başladı. Babel kadro dışı, yerini Mustafa Pektemek aldı. takım bir anda hızlandı, temposu, enerjisi yükseldi. Eski kadroda herşey donuk ve hareketsizken şu anda zaman zaman enerji patlamaları yaşayabilen bir Beşiktaş var. Geçen senenin başından beri Beşiktaş'ta bir durgunluk var,  eklemleri kireçlenmiş gibiydi. Ne zamanki Şenol hoca takımın iskeletinde gençleştirmeye gitti takımın üzerindeki kara büyü dağıldı.


Sezon başındaki Beşiktaş vs takım gençleştikten sonra Beşiktaş

Genel anlamda herkesin hemfikir olduğu konu takımın revizyona gitmesi gerektiği. Sadece ilk 11'deki 30 yaş üstü oyuncuları saysak bile durum aşikar. Ayrıca bu yaşı geçkin profilli oyuncuların maliyetleri de aşırı yüksek. Beşiktaş'ın kadrosuna bir göz atalım:

Loris Karius: inanılmaz sakar ve maç içi konsantrasyonu çok düşük bir oyuncu. Beşiktaş Karius'a kesinlikle yatırım yapmamalı. Ayrıca uluslararası arenada da prestiji çok düşük. Tekrar prestij kazanması neredeyse imkansız. Beşiktaş için ölü bir yatırım olur ve hatta saçbaş yoldurur. 2 yıllığına kiralandı ama mümkün olan en kısa sürede geri yollanmalı.

Tolga Zengin&Utku Yuvakuran: Tolga'nın yaşı 36. Beşiktaş artık Utku'yu 2. kaleci olarak değerlendirmeli. Ayrıca Tolga bu sene 1.2 milyon euro alıyor. kontrat uzatılırsa da 1 milyon euro civarında bir maliyeti kesin olur. Utku'nun yıllık ücretini bilmemekle beraber 1 miyon euro'dan çok daha az olduğunu tahmin edebiliriz.

Pepe:  35 yaşında ve maliyeti 5 milyon euro civarında. Performansında sıkıntı olmasa da Beşiktaş'ın daha çok Marcelo gibi oyunculara ihtiyacı var. Bu maliyetler Türkiye şartlarında herhangi bir takımın üstlenebileceği maliyetler değil. Beşiktaş'ın oyuncu satmaya devam etmesi lazım. Oyuncu satmak içinde satılabilir oyuncular bulması gerekiyor.

Domagoj Vida: Beşiktaş'ta ticari değeri olan oyunculardan biri. Dünya kupasının ardından çok haber çıkmıştı ama bir alıcısı çıkmadı. Muhtemelen Fikret Orman çok ciddi rakamlara satmak istedi ama o rakamlara çıkmadı piyasası. Şu anda Beşiktaş satmaya kalksa 10 milyon Euro civarında alıcısı rahat çıkar. Vida'nın toplam 4 yıllık kallavi bir kontratı var. Eğer Beşiktaş takımı toptan değiştirecekse 1 sene daha kalmasında fayda var ama iyi bir alıcısı varsa hiç tereddüt edilmeden yollanmalı.

Enzo Roco: ???

Adriano:  her ne kadar performansını beğensem de yaşı itibarı ile sıkıntılı. Ayrıca sakatlığa da eğilimli bir oyuncu. Yüksek bedelli kontrat kesinlikle imzalanmamalı. Makul bir ücrete oynarsa takımda tutulabilir.

Caner Erkin& Gökhan Gönül: Caner Erkin ve Gökhan Gönül Adriano ile değişimli oynamaktalar. Gökhan Gönül seneye 35 yaşında.  Adriano'da 34 yaşında. Caner'de seneye 31 yaşında olacak. Bu kadar yaşlı kanat bekleri ile Beşiktaş ne yapmak nereye varmak istemektedir? Acilen daha genç, daha dinamik oyuncular gerekli.

Oğuzhan Özyakup: Oğuzhan son 2-3 yıldır yok. İkinci bir Hasan Şaş vakası. Motivasyonunu da kariyer hedeflerini de kaybetmiş. Oğuzhan'ın yeni ufuklara yelken açması hem kendisi hem de Beşiktaş için daha iyi olacak.  Oğuzhan piyasa değeri yüksekken elden çıkartılmalıydı. Şu anda ciddi bir alıcısı olur mu bilmiyorum ama şu anki haliyle hem Beşiktaş'a hem kendi kariyerine zarar veriyor.

Tolgay Arslan: Basında yazılanlar çizilenler ilginç. Şu şartlarda yollanmalı. Ayrıca uzun zamandır pek katkısı da yok. 2022'ye kadar kontratı var. Tolgay'ın talibi muhakkak olacaktır fakat Beşiktaş onu satıp ne kadar para kazanabilir biraz soru işareti.

Atiba Hutchinson: Artık fiziksel olarak geri kalmaya başladı. Çok iyi bir profesyonel ama artık devri bitti. Teknik kadroda belki Şenol hocanın yardımcısı olarak yer alabilir.

Medel: İlk 11'e ilk yazılacak oyunculardan. Atiba'nın yerinde temel direk olarak tutulmalı.

Dorukhan Tokoz: Beşiktaş'ı kendine getiren oyunculardan biri. Artık Oğuzhan'ın da Tolgay'ın da Rotasyonda önünde olmalı.

Adem Ljajic: Bonservisi alınmalı. Oynadıkça fark yaratmaya başladı. Sazı eline aldıkça Beşiktaş farklılaşıyor.

Ricardo Quaresma: Oynadığı zaman çok farklı meziyetleri olan özel bir oyuncu fakat varlığı da yokluğu da sıkıntılı. Quaresma kontrol etmesi imkansız bir adam. Takımda Talisca varken bütün frikikleri kullanan bir oyuncudan bahsediyoruz. Ljajic ile yaşadığı sıkıntılar ortada. Artık 35 yaşında. Beşiktaş'a çok büyük katkıları oldu fakat yeni bir yapılanmada takımınızda var olmasını isteyeceğiniz bir oyuncu değil.

Ryan Babel: İstediği kontratı vermek büyük saçmalık olur. Oynadığında katkısı yüksek fakat o da 32 yaşında. 2-3 yıllık kontrat istiyor ve istediği rakamlar saçma. Ayrıca kontratı aldıktan sonra ne oynayacağı da belli değil. Bu onun muhtemelen son ciddi kontratı olacak. Kesinlikle konuşulan rakamlarda kontrat önerilmemeli. Menajeri Galatasaray'a imza atar diye haber yaptırıyor. Lütfen yapsın o kontratı o zaman.

Jermain Lens: Beşiktaş'ın en büyük hayal kırıklığı. Sağlam kontratı alıp yatanlardan. Fenerbahçe'deki performansından sonra Beşiktaş üstüne atladı. 2 milyon euro civarından 5 yıllık kontrat, satsan satılmaz, atsan atılmaz. İyi oynamasını beklemekten başka çare yok. Elden çıkartılabiliyorsa hemen çıkartılsın. Bir de 5 yıllık kontrat nedir yahu.

Gökhan Töre: Uzun zamandır sakattı. Tam iyileşirken adamın ayağını eline veriyorlardı. Bu sezon kadroda muhtemelen tam olarak olmayacak. 1.8 milyon euroluk kontratı bu sene bitiyor. Gökhan Töre ile Beşiktaş makul bir kontrat yapabilir. Eğer yüksek bir kontrat istiyorsa Beşiktaş yollarını ayırmalı.

Vagner Love ve Cyle Larin: Haklarında yorum yapmaya bile gerek yok. 19 yaşındaki Güven'i bile kesemezler. Nasıl olursa olsun elden çıkarılmalılar.

Mustafa Pektemek: ve Mustafa Pektemek. son 3-4 maçtır Beşiktaş'ta birşeyleri değiştiren oyunculardan. Aslında Mustafa Pektemek hep bunu yapıyordu. Oyuna şuursuz bir enerji katıyor. Neyi yapıp neyi yapamayacağını kestirmesi zor bir oyuncu. Çünkü safi bir yeteneği yok. Bitirici desen değil, adam geçemez, pasör değil, orta yapar mı  kaç yıl oldu bilmiyorum. Ama herşeyden biraz yapabiliyor. En önemli kısmı ise enerjisi. Maça girince herşeyi karıştırabilen kaotik bir yapısı var. Mustafa konusundaki esas sıkıntı kontrat yılında bir anda vites artırması. Normalde takımdan ayrılması kesindi, kaç sezondur Beşiktaş elden çıkartmaya çalışıyor. Son 3 sezondur ortalarda yok ve bir anda sahne almaya başlıyor. Bu rahatsız ediyor herkesi. Son 1 aylık performansına bakarsanız Mustafa'nın kontratını yenilersiniz ama kontratı aldıktan sonra yine sakatlanırsa, yine ortalardan kaybolursa. Eğer Mustafa gerçekten Beşiktaş'ta kalmak istiyorsa 1 yıllık düşük ücretli bir kontrat yapsın. Kaç yıldır hiç top oynamadan 1.7 milyon euroluk ücretini aldı. Bence adil bir anlaşma olur. Beşiktaş Mustafa'nın  son performansına aldanmayıp son 5 yıl neler yaptığına bakmalı. Zaten son 5 yıla bakarsanız Mustafa ile sözleşme imzalamaktan çekinirsiniz.

Güven Yalçın: Bu çocuk bu zamana kadar neden oynamadı ki diyeceğim ama Şenol hoca bu konuda ketum. Mario Gomez'i bile gelir gelmez oynatmadı. Oynatacağı adamın iyice hırslanmasını ve takım tarafından tam anlamıyla kabul edilmesini istiyor. Eğer sezon başında oynatsaydı muhtemelen herkes neden Love oynamıyor veya Larin neden denenmiyor diyecekti. Bu konuda haklı olabilir. Güven'de umarım sezon sonuna kadar iyi bir performans sergiler ve forma için savaşır. Önünde Cenk gibi bir örnek var. Eğer başarılı olursa Şenol hoca isimlere, yaşa takılmaz, oynatır. Bir de o saç ne lan.

Sonuç olarak Beşiktaş'ın çok ciddi revizyona ihtiyacı var. Kaleciden forvete her mevkide yeni oyuncular gerekiyor.İki genç ve futbola aç, kendini kanıtlamak isteyen çocuğu kadroya koydu görüntü değişmeye başladı. Aslında kilit nokta bu, sadece kendini kanıtlamış oyunculardan kadro kuramazsın, kendini kanıtlamak isteyen oyuncular esas dinamizmi getiriyor.

Beşiktaş'a sadece yeni oyuncular getirmek yetmiyor, eldeki oyuncularında zarar etmeden elden çıkartılması gerekiyor. Fikret Orman'ın da kaderini belirleyecek 1 yıldayız. Bundan önceki başarıları tartışılmaz ama zaman acımasız, soğuk ve zalim. Eğer devre arasını ve sezon sonu transfer dönemini iyi geçirmezse karşısında bu sefer çok ciddi bir muhalefet bulacaktır. Eski dost Ahmet Nur Çebi en az Fikret Orman kadar sevilen biri.




Yorumlar

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. çok iyi analiz ve yorumlama.ek olarak,takıma yaşlı veya genç net bir golcü alınmalı devre arasında

    YanıtlaSil

Yorum Gönder