Fenerbahçe: Dissapointment


Fallen

Oysa herşey çok güzel başlamıştı. Aziz Yıldırım hanedanlığı çökmüş taraftarın sevgilisi, genç, yakışıklı, vizyoner Ali Koç başkan olmuştu. Ali Koç'un başkan olmasına sadece Fenerbahçe taraftarları değil tüm futbolseverler sevinmişti. Fenerbahçe'deki köklü değişiklikler bütün kulüplerde vizyon değişikliğine sebep olacaktı. Olmadı. Henüz olmadı.

Fenerbahçe geçen sene Aykut Kocaman yönetiminde Fenerbahçe'ye yakıştırılamayan, sıkıcı bir oyun sergiliyordu. Herkesin istediği güldür güldür akan Fenerbahçe değil SSCB sıkıcılığında sert ve disiplinli bir oyun sergiliyordu. Süslü futbola çok uzaktı ama başarısızda değildi. Aykut Kocaman'ın futbolu birşekilde Aziz Yıldırım'la özdeşleşti. O eski dönemin geri kalmış futbolu gibi. Bu sebeple Fenerbahçe'nin yeni döneminde yaptığı her hamle göze hoş geliyordu.

Önce Comolli ile anlaşıldı. Kağıt üzerinde mükemmel hamle. Çok büyük kulüplerde çok büyük başarılar kazanmış bir yönetici. Ali Koç futbolu profesyonellerin yönetmesi gerektiğine inanıyor, haksız da değil. Comolli gelir gelmez kadroda köklü bir revizyona gitti. Josef De Souza, Fernandao ve Giuliano'nun satışından toplam 25 milyon euro gelir elde edildi. Bu paranın 16 milyon eurosunu  şu andaki kadroya harcadılar. Kadroya bir göz atalım:

Kaleci: Şu anda as kaleci Harun Tekin. yedeği Berke Özer. Kadro dışı Volkan Demirel ve Kameni. Bu kaleci listesinde en iyi kaleci Harun. Harun şu anda kadrodaki en iyi isimlerden biri aslında. Şu anda ligde Muslera harici bütün kalecilerle kıyaslanabilir. Yan topları zayıf deniyor da yan toplarda savunma organizasyonu nasıl ona bakmak lazım. Fenerbahçe savunma organizasyonlarının tamamında kötü. Harun diğer kalecilerin kurtarabileceği goller yemiş olabilir ama diğer kalecilerin kurtaramayacağı bir çok pozisyonu da kurtarıyor. O yüzden bu başarısızlıkta en az payı olan kısım bence Harun.

Berke 18 yaşında. şu andaki Fenerbahçe'de kesinlikle oynatılmaması lazım. Fenerbahçe'nin bu felaket durumunda Berke kaleye geçse depresyona girer, gencecik yeteneği bu felaket savunma performansı varken harcamamak lazım. Birde kaleci olmak zor iş. 11 kişi oynuyorsun ama golü kaleci yiyor. Sanki diğer 10 kişinin hiç etkisi yok.

Volkan ve Kameni artık bu takımda yer almayacak gibi. Volkan Fenerbahçe ile özdeşleşen bir oyuncu. Eğer bir af gelmezse farklı bir takıma gitmesi onu mutlu eder mi? Eğer etmezse belki de jubilesini yapıp kulüpte farklı bir görev alabilir.

Savunma: Bu takımın savunmasına ne oldu? Savunmacı oyunculardan sadece Josef gitti. Geçen sene bütün savunma gücünü Josef mi sağlıyordu? Skirtel aynı Skirtel. Neudstadter aynı. sağbek sol bek aynı. Mehmet Topal aynı. Josef gitti yerine Jailson ve Elmas oynuyor. Sıkıntı burada mı? hiç sanmıyorum. Fenerbahçe Space Jam'de yetenekleri çalınmış basketbolcular gibi. Ne yaptıklarını bilmiyorlar. Bu özellikle savunma düzeninde bariz. Organize olamıyorlar. Kim nerede kimi tutacağını,, kimin kademeye geleceğini bilmiyorlar. Geçen sene de beraber oynayan savunma dörtlüsü sanki beraber ilk maçlarını oynuyorlar.

Burada bu oyuncuları da suçlamak anlamsız. Cocu gelir gelmez takımın savunma düzenini öyle bir bozdu ki adamlar hala toparlayamadı. savunmayı üçlüye çevirdi Diego Reyes'i ortasaha başlatıp maç içinde Skirtel-Neudstadter'in arasına sokup 3-5-2'ye dönmeler. Allah'ım adam felaket oldu yağdı Fener'in üstüne. Hasan ve Şener'i 3-5-2'nin kanat beki olarak kullanmaya çalıştı. Hasan'la Şener 3-5-2'yi tahtada çizemez. İsmail Köybaşı'nı sol açık oynattı. Cocu resmen takımın psikolojisi ile oynayıp gitti. Ben hayatımda bu kadar kötü bir teknik direktör performansı görmedim.

Sonuç olarak Fenerbahçe'nin acilen savunma organizasyonlarını, kademeleri toparlaması lazım. Şu anda ligin belkide en kötü savunma yapan takımılar.

Ortasaha: Ortasaha arkada Topal-Elmas, önde Valbuena-Ayew-Frey olarak oynadıkları maçlar oldu. Gerçi önde kimin oynadığı belli değil. İsmail Köybaşı bile oynadı. Yine Cocu'nun saçmalıkları.

Mehmet Topal takımın savunmasını toparlaması gereken adam . Hatta Eljif Elmasîn ne kadar hücuma çıkacağını, nerede geride kalıp kademeye girmesi gerektiğini Topal'ın belirlemesi lazım. Zaten teknik direktör yok. Eljif Elmas neden bu kadar hücum ağırlıklı oynuyor onu da anlamıyorum. Örneğin dünkü Kasımpaşa maçında önde Valbu-Mehmet Ekici-Barış Alıcı var. Üçü de savunma katkısı olmayan oyuncular. Gerçi Barış Alıcı savunmaya da çok destek verdi ama Valbu maşallah yarı saha çizgisini geçerse dayak yiyecek sanki. Bu şartlarda Elmas'ta Mehmet Ekici gibi oynarsa savunma kademesiz kalıyor. Elmas'ın daha garantili oynaması lazım. Jailson'u pek göremedik ama Josef'in getirdiği sertliği getiremiyordu. Zaten 8 maç ceza aldı.

Fenerbahçe'nin diğer kaotik bölgesi öndeki 3'lü. Orada Frey, Benzia, Valbuena, Andre Ayew, Barış Alıcı, Mehmet Ekici ve hatta İsmail Köybaşı denendi. Oranın performansı berbat. Valbuena hücumda etkinlik getirirken savunma da aksatıyor. Barış Alıcı nispeten iyiydi. Andre Ayew felaket ötesi, kamyon gibi. Benzia çok yetenekli gibi görünüp pek bir işe yaramayanlardan. Oradaki en ideal 3'lü yinede Valbu-Mehmet Ekici-Barış Alıcı gibi. Benzia ve Ayew sene sonunda direk yollanmalı. Zaten kiralık kontratları vardı. Ligin devamında daha iyi performans gösterseler bile yollanmalılar.

Forvet: Şu lige arap oyuncu sınırı getirilsin. Sanırım yayıncı kuruluşun pazarlama stratejisi ile beraber ligde magribi oyuncular getiriliyor. Fransa'da çok fazla magribi var ve kendi oyuncularını çok sıkı takip ediyorlar. Benzama yüzünden Fransa'daki bütün araplar Real Madrid'i destekliyordu. İslam Slimani'de Benzia'da, Feghuli'de, Belhanda'da bence bu vizyonun transferi. Ama yapmayın olmuyor. Hele ki yeni kurulan bir ekipte istemeyeceğiniz oyuncular. Hatta Atıf ve Dirar takımda. İyice laçkalaşır o takım.

İslam Slimani artık bitti herhalde. Kimse bu adam neden oynamıyor demez. Elde Frey var. Michael Frey'in yetenekleri kısıtlı evet ama en azından top oynamaya çalışıyor. Bir futbolcunun ne kadar yetenekli olduğu aslında ikinci planda. Dünyanın en yetenekli futbolcusunun aklı oyunda değilse, ciddiyetsizse, performans göstermiyorsa hiçbir değeri yok. Hatta daha büyük sıkıntı. Oynatmadığın zaman kamuoyu baskısı oluşuyor. Birşeyler ters gittiğinde bu adam neden oynamıyor. Teknik direktör bütün gün bu adamlar ile beraber. O adamın bütün hal ve hareketlerini görüyor ve oynatmıyor. Biz sadece maçta gördüğümüz birkaç hareketinden o oyuncunun oynaması gerektiğine karar veriyoruz. Aynı şey Valbuena için de geçerli. Aykut Kocaman Valbuena'yı oynatmıyordu, büyük tepki topluyordu. Şimdi ise oynadığında savunmada nasıl bir zaafiyet yarattığını görüyoruz. Gerçi şu anda Fenerbahçe'nin Valbuena'dan başka opsiyonu da yok. Herneyse. Michael Frey'e gelelim. Frey'in yetenekleri kısıtlı olabilir ama hiçkimse oyun içindeki enerjisini eleştiremez. Şu anda Fenerbahçe'nin ihtiyacı olan şey tutku ve enerji. Şu şartlar altında Frey tereddütsüz ilk 11 oynamalı.

Teknik direktör: Tarihin en büyük fiyaskolarından biri. Cocu'nun gidene kadarki performansı rezaletti. Öyle bir yıkıma sebep oldu ki Fenerbahçe'nin çalışan parçalarını bile bozdu. Öyle böyle bozmadı, çok bozdu. Daha bozmaz dedik daha da bozdu. Hele o İsmail Köybaşı'nın solaçık oynaması yok mu ilk kadroyu okuduğumda takımı saha içinde yerleştiremedim bile. Cocu gitti, şu anda Koeman var ama o da geçici olduğunu biliyor. Zaten takıma hükmetmek gibi bir kaygısı yok. Acilen bir teknik direktör getirmeleri lazım. Conte olur, Ersun Yanal olur, Yılmaz Vural bile olur. Çok acilen hollandalı mezaliminden kurtulmalı Fenerbahçe.

Damien Comolli: Sene başında eleştiren arkadaşlara daha zaman verin, yeni takım kurdu diyordum. Zaman verdim ve şimdi diyorum ki sen ne yaptın Comolli.  Herşeyden önce Cocu'yu getiren adam bu. Bu felaketin sorumlusu da o. Getirdiği oyuncular arasında en iyi performans gösteren Frey. Ulan Frey'de çapı belli bir adam. Comolli Modric'i keşfeden adam dendi. Comolli'nin önünde bir transfer dönemi var. Bu takımı acilen toparlaması gerekiyor.

Ali Koç: Ali Koç'un başarılı olmasını her futbolsever istiyordu. Bir vizyon koyacağına ve türk futbolunu yukarı çekeceğini düşünüyordu herkes. Şu an için çok büyük bir felaketin ortasında. Eğer ismi Ali Koç olmasaydı zaten şu anda Fenerbahçe'nin başında olamazdı. Hala güven sürüyor. Herkeste bir hayal kırıklığı var ama hala Ali Koç'a olan destek tam anlamıyla düşmüş değil. Ali Koç transfer dönemi açıldığında FM transferlerini bırakıp çok güçlü adımlar yapmak zorunda. Takımın iskeletini oluşturmak zorunda. Bu kadar para harcandı, bu kadar adam alındı ama toplam Malatya'daki Aleksic kadar, Kasımpaşa'daki Diagne'yi geçiyorum Edouk kadar performans alınamadı.


Yorumlar